Moederdag is beste dag om geëxecuteerden te herdenken

Op de geïntegreerde executieoorden Rieme en Oostakker in de Drieselstraat in Oostakker vond zondag 11 mei de 64ste herdenkingsplechtigheid plaats van diegene die na de Tweede Wereldoorlog door het nazi-regime geëxecuteerd werden. Door de minder goede weersomstandigheden ging de herdenking door binnen in de bunker, in plaats van op het terrein aan het monument zelf. Onder meer minister van Landsverdediging De Crem en burgemeester Daniël Termont woonden de plechtigheid bij. Er werden een vijftigtal bloemenkransen gelegd.

Michel Cloquet, voorzitter van het herdenkingscomité vatte zijn toespraak nogal ongewoon aan: ,Ik kreeg bericht van een bejaarde vrouw uit Limburg die mij meedeelde dat ze niet meer in staat was om zo vroeg in de morgen vanuit Limburg naar Oostakker te komen. Ze vertelde me wel dat zij het enorm apprecieerde dat er zoveel jaar later nog inspanningen gedaan worden om een herdenking te organiseren waar de naam van haar vader genoemd wordt.'

Francine De Canck, lid van het herdenkingscomité, gaf daarna toelichting waarom de herdenking van de geëxecuteerden op moederdag plaats vond. Eén van die redenen lag voor de hand: het is de moeder die het nieuwe leven doorgeeft.

Volgde daarna de bevlagging van de hoofdmast en het bevel aan de vlag en nog toespraken van onder meer vice-eerste minister Pieter De Crem, burgemeester Daniël Termont en voorzitter Cloquet, en een bloemenhulde.

In Oostakker worden zowel de 23 slachtoffers herdacht die in Rieme werden geëxecuteerd, als drie verzetslieden uit Zelzate die door de Duitsers gefusilleerd werden. Naast de slachtoffers die vroeger in Rieme herdacht werden, zijn er ook nog de 57 kruisjes links en rechts van het ereplein: die verwijzen naar de 57 slachtoffers die in Oostakker tussen januari 43 en augustus 44 werden gefusilleerd.

Verder is er ook nog een zerk die verwijst naar een massagraf van 66 slachtoffers. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio