Belinda Aebi schrijft met Zigeunerbloed Gentse Feestenthriller

Uitgerekend één jaar nadat ze in Gent haar thriller Darkroom kwam voorstellen, is schrijfster Belinda Aebi terug. Sinds goed een week ligt haar nieuw boek, Zigeunerbloed, in de boekhandel, en vandaag zaterdag komt de auteur het boek signeren in de Carrefour in Oostakker en Sint-Denijs. Zigeunerbloed speelt zich opnieuw in Gent af, en overspant deze keer tien dagen. De thriller speelt zich namelijk af tijdens de Gentse Feesten van vorig jaar. Onderwerp van het boek: de verdwijning van een Roma-meisje.

'Dat boek van mij zal makkelijker lezen dan Het Puttertje van Donna Tart' verzekerde de schrijfster ons. Ze deed dat op het moment dat ze ons vroeg of we haar drukproef al gelezen hadden, en wij haar hadden geantwoord dat we nog in Het Puttertje bezig waren.

En ja, de boeken van Belinda Aebi lezen vlot. Dat komt, zeker in het geval van Zigeunerbloed, doordat het boek een zeer herkenbare structuur heeft. Elk hoofdstuk behandelt één dag van de Gentse Feesten, en de hoofdstukken zijn ook qua structuur vergelijkbaar opgebouwd. Elke dag begint met een soort officieel persbericht van wat er die dag op de Gentse Feesten gebeurd is. Kort weliswaar, maar daardoor is de lezer wel meteen weer mee in de actualiteit (al is het die van vorig jaar).

Dan is er uiteraard de verhaallijn en die ontspint zich rond de verdwijning van een Roma-meisje. Waarmee de auteur midden in één van de items van de Gentse actualiteit zit. Haar verhaal is dan wel fictief, maar voor de omkaderende achtergrondinformatie put de schrijfster uit de werkelijkheid en vallen dus de namen van onder meer burgemeester Termont.

 Bovenop die verhaallijn last Belinda Aebi tussendoor ook nog dagboekfragmenten van het verdwenen Roma-meisje in, en op die manier helpt ze de lezer beetje bij beetje mee in het verhaal en kan ze ook achtergrondinformatie meegeven over de Roma-problematiek in het algemeen en in Gent.

Het verhaal speelt zich af in Gent, met herkenbare locaties, waarvan we er hier bewust geen vermelden, omdat de locaties een onderdeel van het thrillerelement zijn. 

De auteur, die nu niet meer in Gent woont, maar er haar thrillerverhalen wel laat afspelen, heeft via de jonge Roma-figuren die in haar roman voorkomen en zich proberen te integreren in de stad, ook een handig truukje om een aantal Gentse woorden en zegswijzen in haar boek te smokkelen. Die liet ze wijselijk controleren door Eddy Levis, voorzitter van de Gensche Sosseteit, voorvechters en bewakers en behoeders van het Gents dialect.

Zigeunerbloed van Belinda Aebi is uitgegeven bij Manteau. Het is de vijfde misdaadroman van Aebi, en de vijfde die zich in Gent afspeelt.

De auteur signeert op zaterdag 7 juni in Carrefour Oostakker van 10 tot 12 uur en in Carrefour Sint-Denijs-Westrem van 15 tot 17 uur.

 

Een interview met Belinda Aebi kan u hier nog eens herlezen

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio