Op zaterdag 20 september in Handelsbeurs, op zondag tijdens muzikale fietstocht O'velo

Gent Festival strikt The Recycled Orchestra voor twee concerten

Gent - Gent Festival van Vlaanderen slaagde er in om The Recycled Orchestra, een 18-koppig jeugdorkest uit Paraguay dat alleen maar op instrumenten van gerecycleerd afval speelt, naar Gent te halen voor twee optredens: op zaterdag 20 september in de Handelsbeurs, de dag erna, op zondag 21 september tijdens de muzikale fietstocht O’velo. The Recycled Orchestra toerde al de hele wereld rond, onlangs trad het jeugdorkest nog op met Metallica. De onderhandelingen om het jeugdorkest naar België te halen duurden twee jaar.

 

Favio Chávez, een ingenieur met een muzikale achtergrond, begint een achttal jaar geleden te werken in Cateura, Paraguay. Het dorpje bestaat voor het grootse deel uit een vuilnisbelt en hij werkt er mee aan een afvalrecyclage project. Hij ziet de kinderen er vaak tussen het vuilnis spelen. Om de kinderen een andere vrijetijdsbesteding te bezorgen, start hij een muziekschooltje.  Steeds meer en meer kinderen schrijven zich in voor de muziekschool en al snel zijn er niet voldoende instrumenten voorhanden. 

Muziek in ruil voor afval


Door het tekort aan instrumenten begint Chávez te experimenteren met het enige materiaal dat in Cateura in overvloed aanwezig is: afval. Al snel maakt hij volwaardige instrumenten uit gerecycleerd materiaal; The Recycled Orchestra is geboren. Zijn motto? 'De wereld geeft ons afval, wij geven muziek terug!'

 

De instrumenten zijn niet alleen origineel, goed klinkend en budgetvriendelijk. Ze zorgen er ook voor dat de kinderen hun instrument mee naar huis kunnen nemen, zonder schrik te hebben beroofd te worden. Cello’s worden gemaakt van oude olievaten, saxofoons krijgen flessendoppen als toetsen, gegalvaniseerde buizen worden fluiten, … Het orkest bestaat ondertussen uit ongeveer 35 kinderen. Daarvan zullen 18 muzikanten optreden tijdens Gent Festival van Vlaanderen.

 


The Recycled Orchestra brengt  uitvoeringen van wereldberoemde muziek. Ze spelen muziek van Bach tot Billie Jean. Tickets via www.gentfestival.be  en op 09 233 77 88

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio