Nieuwe Corina klaar na 20 jaar ontwikkeling

PRIMEUR. Verse topperen nu al in winkelrekken

De nieuwe peren zijn op weg naar de winkel. Vanaf maandag kan je al verse conférenceperen kopen Foto: Raf Vanmechelen

Sint-Truiden - Liefhebbers van de Conférencepeer kunnen vingers en duimen zo'n drie weken eerder aflikken. Na jaren research en aanplanten ligt de nieuwe Corina, een vroege selectie van de Conférence, vanaf maandag in de winkelrekken.

Het hardfruitseizoen begint vanaf dit jaar een drietal weken. Dat is te danken aan de Corina, een vroege selectie van de Conférencepeer. De nieuwe vrucht werd ontwikkeld door de gebroeders Saels uit Donk (Herk-de-Stad). Die selectie gebeurde al zo'n twintig jaar geleden en de vroeg rijpende mutant ligt nu voor het eerst in supermarkten.

'We zijn woensdag begonnen met plukken. We hebben de telers destijds aangezocht om bomen te planten. Die leveren vandaag zo'n duizend ton Corina. De consument kan dus nu zijn geliefde peer al een drietal weken op voorhand kopen', zegt Florent Geerdens van boomkwekerij René Nicolai, waar het concept mee ontwikkeld werd. 'De peer komt dadelijk na de pluk op de markt en moet niet bewaard worden. Reeds op 15 juni kregen al de telers een bericht dat ze moesten stoppen met behandelingen. Een echt zuiver residuvrij product dus.'
 

Lees morgen meer in Het Nieuwsblad

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio