Brouwerij Maenhout brouwt Hoppa Hontas

Brouwerij Maenhout brouwt Hoppa Hontas

Thijs Maenhout met zijn nieuw biertje Foto: Rik Vergote

Meulebeke - Na de intussen ingeburgerde Koeketiene (8,5°) en de bruine Berentemmer (7°) pakt de Meulebeekse brouwerij Maenhout uit met haar derde brouwsel Hoppa Hontas (6.5°). Het biertje is een bitter en fris smakende India Pale Ale. Door daarenboven het gebruik van uitsluitend Amerikaanse hop verkrijgt het bier zijn verhoogde bitterkracht. We smaken een frisse toets van citroen en limoen.

Indiaantjes

De naam en de stijl van het bier verwijzen naar de koloniale tijd. ‘Vanaf de zeventiende eeuw had Engeland veel overzeese kolonies en al het bier voor de Engelse soldaten en burgers werd met behulp van schepen naar de andere kant van de wereld gebracht. Een zeilschip was bijna vijf maanden onderweg naar India, te lang om het gewone bier goed te houden. Nu wisten de Engelse brouwers, dat door aan het bier meer hop toe te voegen en het alcoholgehalte te verhogen, het bier langer houdbaar bleef. Vandaar dat al het exportbier wat zwaarder gehopt werd en daardoor bitterder en hoger van alcoholgehalte was. Zo ontstond aan het einde van de 18e eeuw het India Pale Ale. Rond 1840 werd dit export type pale ale ook populair in Engeland zelf’ licht Thijs Maenhout, brouwer van het nieuwe bier toe. ‘Vandaar dat ik op zoek ging naar een naam die verwees naar de ‘indiaantjes’ en zo werd Hoppa Hontas geboren.’

Kermisweekend

‘Het eerste brouwsel is reeds uitverkocht. Binnen een viertal weken zal het tweede brouwsel op flessen kunnen getrokken worden. Gelukkig heb ik voldoende voorraad langs de kant geplaatst om te trakteren tijdens het reuzenweekend’, weet de brouwer. Het duurt nog even voor het bier in de handel verkrijgbaar is maar de bierliefhebber kan op zaterdag 2 juni rond 17 uur het bier proeven op de Markt t.g.v. het kermisweekend.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio