Bestrijkt het Etappengebied in Vlaanderen achter het front

Volgende maand in Deins museum 'Ausweis bitte !' of WO I bekeken door Duitse ogen

Volgende maand in Deins museum  'Ausweis bitte !' of WO I bekeken door Duitse ogen

Ingekwartierde Duitse soldaten bij de familie Voet in Astene organiseren een verjaardagsfeestje Foto: Ingekwartierde soldaten in Astene

Deinze - Het Museum van Deinze en Leiestreek presenteert tussen 21 februari en 31 mei een opvallende tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog. 'Ausweis bitte ! Duitse fotografie in Etappengebied' toont het leven in Vlaanderen achter het IJzerfront, maar dan bekeken door Duitse ogen. Men maakt daarbij bijna integraal gebruik van een tot nog toe onbekende fotocollectie van Denis Pieters. Hij verzamelt al jarenlang de foto's die Duitse militairen toen namen en opstuurden naar hun 'Heimat'. Fotografie kende op dat ogenblik een grote doorbraak, ook bij gewone Duitse militairen. Het Etappengebied was een zeer streng gecontroleerde zone, die het grootste deel van Oost-Vlaanderen en een stuk West-Vlaanderen en Henegouwen omvatte.

De expo toont  onder meer een aantal steden, gemeenten en landschappen in Oost-Vlaanderen, zoals die er honderd jaar geleden uitzagen. De foto's worden aangevuld met oude documenten en objecten.

Men toont de gruwel van de Duitse elektrische dodendraad aan de Nederlandse grens, de oorlogslazaretten, verwoestingen door bombardementen, inkwartieringen van soldaten bij burgers, vliegvelden zoals dat van Gontrode, waar de zeppelins opstegen om Engeland of Noord-Frankrijk te bombarderen, het dubbele bezoek van de Duitse keizer aan Machelen-aan-de-Leie en dergelijke meer.  

De idee en aanzet van de tentoonstelling komt van de Erfgoedcel Leie en Schelde (POLS), die in 2012 een aantal streekprojecten opstartte ter gelegenheid van de herdenking honderd jaar Eerste Wereldoorlog. 

Meer info: http://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/ausweis-bitte-duitse-fotografie-in-etappengebied/30f4a4d0-f694-47be-89cd-cedabc89eca6

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio