De graaf van Horn had eveneens banden met streek van Nevele en Deinze

Heemkundige kring betrokken bij internationaal project rond 'Egmont en Horn'

Foto: kasteel van Ooidonk

Deinze / Nevele - Gisteren werd in het Europees Parlement het startschot gegeven voor een grootschalig project rond de tragische figuren van Egmont en Horn die wegens hun verzet tegen de dwingelandij van de Spaanse koning Filips II in 1568 werden onthoofd op de Grote Markt in Brussel. De graaf van Horn of Filips van Montmorency was eveneens heer van Nevele en kasteelheer van Ooidonk in Bachte-Maria-Leerne bij Deinze. Hij werd vermoedelijk geboren in Ooidonk. De heemkundige kring het Land van Nevele stuurde met André Bollaert en Jan Luyssaert een kleine delegatie naar Brussel. Europese parlementairen uit Nederland en Vlaanderen woonden de activiteit bij.

Het is de bedoeling om vooral in Vlaanderen en Nederland voorbereidend werk te verrichten, zowel door heemkundigen en vertegenwoordigers uit de academische wereld in binnen- en buitenland. Zo wordt hulp gevraagd aan de Britse historicus Geoffrey Parker die recent een nieuwe biografie schreef, recent vertaald als 'Filips II onmachtig koning'. In 2018 zou men willen landen met een vernieuwde benadering en publicatie over de beide adellijke heren lamoraal van Egmont en Filips van Montmorency (heer van Nevele en graaf van Horn) en het misbruik en gebruik dat van hen werd gemaakt in daaropvolgende eeuwen. Initiatiefnemer van het project is de historicus Olivier van Rode.  

Hun dood verscherpte in ieder geval de haat en het verzet tegen de Spaanse koning. Hun vriend Willem van Oranje dreef de strijd tegen het Spaanse leger altijd maar op. Dit leide uiteindelijk in 1648 tot het ontstaan van Nederland.  

Na de dood van Filips werd het kasteel van Ooidonk beheerd door zijn zus Eleonora van Montmorency. 

www.facebook.com/landvannevele

www.landvannevele.com

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio