1 november 1918: toen Deinze een beetje Aleppo was

© Verwoest station Deinze

In oktober 1918 was de Eerste Wereldoorlog verloren voor de Duitsers. Generaal von Ostrowski beval een totale plundering van Deinze. Een journalist van de Standaard, die een paar weken later een reportage kwam maken, noteerde de horrorverhalen van de Deinzenaars. Huis na huis in het centrum werd doorzocht. De Duitsers verschenen met getrokken wapens en iedereen die weerstand bood, dreigde te worden neergeschoten. Voedingswaren maar ook kostbare voorwerpen werden naar het station gesleept waar ze op een trein met zes wagons werden geladen. Maar erger nog is dat alles uitliep op een vreselijke moordpartij die bijna volledig is vergeten.

Stefaan De Groote

Een bombardementsvliegtuig van de geallieerden gooide eerst bommen op het strategisch gelegen treinstation. Duitse maar ook Franse artillerie nam vervolgens Deinze en de omliggende Leiestreek zwaar onder vuur. 'Een tweede IJzer' werd nipt vermeden schreef een krant later.

De Standaard beschreef hoe de kerktoren was verwoest en alle huizen op de huizen beschadigd. Sommige, zoals apotheek Matthijs, hadden voltreffers te verduren gekregen. De Stationsstraat en de Kortrijkstraat waren gedeeltelijk uitgebrand. In een kelder in de Kortrijksstraat waren op slag zeventien mensen gedood door een granaatinslag, waaronder een moeder en zes kinderen. Ook in de Volderstraat, waar veel arbeidersgezinnen woonden, werden hele families weggemaaid. 'In totaal zijn hier 175 burgers omgekomen' besloot de Standaard.

Op 1 november om 5 uur verschenen de Fransen op de Markt van Deinze. In het naburige Olsene hadden de Amerikanen een grote doorbraak kunnen forceren.

Ook in dorpen zoals Machelen, Eke en Landegem vielen tientallen burgerslachtoffers, maar Deinze leverde veruit de zwaarste tol aan burgers tijdens het eindoffensief in 1918 in Vlaanderen, nog meer doden dan in de martelaarsstad Dendermonde in 1914.

Voor de plundering van Deinze en het vermoorden van 163 burgers werd de Duitse generaal von Ostrowski aangeklaagd als oorlogsmisdadiger, meldden kort na de oorlog een aantal kranten. De Duitse troepen hadden volgens een bericht van het persagentschap Reuters na hun plundering mensen in de kelders gedreven in de Kortrijkstraat en nadien brandbommen gegooid. Hierbij zijn 34 mensen omgekomen. De Duitse artillerie nam nadien Deinze nog eens onder vuur waarbij 129 doden zijn gevallen. Deze moordpartij werd nooit onderzocht.

Voor meer info over streekgeschiedenis zie ook: www.facebook.com/landvannevele

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio