Bruyninckx sluit einde loopbaan af met recordcijfers

Bruyninckx sluit einde loopbaan af met recordcijfers

Een leeg Delwaidedok op de Rechteroever betekent niet dat er geen recordcijfers zouden geboekt zijn. Foto: sdl

Antwerpen / Berendrecht-Zandvliet-Lillo / Zwijndrecht - De haven van Antwerpen sluit 2016 af met een verwacht overslagrecord van ruim 214 miljoen ton behandelde goederen. De overslag in containers rondt voor het eerst in de geschiedenis de kaap van 10 miljoen behandelde maritieme TEU’s (standaardmaat containers). Ook vloeibare bulk laat jaar na jaar groeicijfers optekenen en is met een geschatte jaaroverslag van net geen 70 miljoen ton de tweede pijler waarop de trafiekgroei van Antwerpen gebaseerd is.

In de sectoren conventioneel stukgoed en droge bulk zijn er positieve cijfers, maar overall eindigt de balans in beide segmenten negatief. De toegenomen verscheping in containers drukt op de conventionele behandeling van onder meer fruit en papier. Kolen- en ertsentrafieken dalen in alle Noordwest-Europese havens drastisch. 
De containertrafiek steeg tijdens de voorbije 12 maanden met 4,1 procent en klokt volgens verwachting af op 117.979.180 ton. Dit komt overeen met 10.056.603 behandelde TEU (+4,2%). Met deze uitgesproken groeicijfers versterkt Antwerpen haar marktaandeel in de Hamburg-Le Havre Range. De Scheldehaven is er de voorbije jaren onder meer in geslaagd om haar positie op het Verre Oosten gevoelig te verbeteren, en dit ten nadele van de onmiddellijke concurrenten Rotterdam en Hamburg. Met deze mooie cijfers rondt Eddy Bruyninckx zijn 25-jarig “bewind” over de Antwerpse haven af. (sdl)

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio