Tentoonstelling over migranten en... hun schoenen nog tot 10 maart in Senaat

Werk van striptekenaar Gilbert Declercq prominent in expo 'Human migration'

Werk van striptekenaar Gilbert Declercq prominent in expo 'Human migration'

van links naar rechts: Jo Van Cauwenberge, oprichter en directeur van Goodplanet Belgium; Hervé Claeys, curator tentoonstelling; Gilbert Declercq, kunstenaar en William Habraken,verzamelaar grootste etnografische schoencollectie ter wereld Foto: Human migration

Nevele - De expo 'Human migration' in de Belgische Senaat focust op migratie vroeger en nu. Het gaat om een samenwerking met het museum Shoes Or No Shoes? (SONS) uit Kruishoutem. Eén van de deelnemende kunstenaars is Gilbert Declercq uit Nevele die actief is striptekenaar, schilder en illustrator.

Gilbert Declercq illustreert hoe mensen nieuwe horizonten opzoeken en welke transportmiddelen ze hiervoor gebruiken. We zien oermensen met os en kar rondtrekken, zien schepen vol migranten op volle zee rondvaren reeds ten tijde van de Egyptenaren en de Feniciërs. We zien  de Nina , het lievelingsschip van Columbus  en de Red Star Line die  naar Amerika vaart en natuurlijk vliegtuigen!  En voor wie goed kijkt: de futuristische migrant zal waarschijnlijk per raket van de aardbol emigreren.

Declercq stelt eveneens een 20-tal originele werken tentoon die allen uitblinken in topkwaliteit; niet voor niets is hij nog steeds de enige Belg die artist-member is van de Society of Illustrators in New-York.

Boven op de tafel in het Groene Salon zijn originele stripplaten te bewonderen van de strip ‘ Een Koffer vol Hoop’ waarin Gilbert Declercq  de avonturen beschrijft van Enzi, een jonge Oostenrijkse  vrouw die in 1907 migreert naar Amerika . Deze strip wordt eveneens gebruikt voor een tentoonstelling die reeds meerdere jaren loopt in Hamburg in Duitsland en die ook reeds werd getoond in het ‘ Immigration Museum’ op Ellis Island in New-York.

Meer info: www.mo.be/expo-human-migration

 

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio