Veel variatie in nieuw tijdschriftnummer heemkundige kring Land van Nevele

Van 's konings garve tot streekverhalen uit de Vlaamse pers tijdens WO I

Van 's konings garve tot streekverhalen uit de Vlaamse pers tijdens WO I

De illustratie op de cover is een tekening van Leon Neerman en een gedicht van Basiel De Craene over 's konings garve Foto: Tijdschrift

Deinze / Nevele / Aalter - Het tijdschrift dat binnen een paar weken wordt opgestuurd aan de leden/abonnees, opent met een vrij onbekend thema uitgediept door André Bollaert. Het gaat over 's konings garve in de deelgemeenten van het Land van Nevele of een eerbetoon tijdens WO II aan Leopold III. Vooral de adellijke families uit de streek zoals t' Kint de Roodenbeeke uit Bachte-Maria-Leerne schaarden zich achter deze grootschalige liefdadigheidsactie. Alex Dhondt heeft het dan weer over de ontdekking van een begraven Duitse kindsoldaat van WO I in Merendree de voorbije zomer en herinneringen aan soldaat Eduard Verhetsel, die sneuvelde in Landegem in 1918.

Johanna Spaey publiceert haar lezing die ze bracht in Vosselare op 11 november jl. Ongeveer een derde van het tijdschrift omvat vele tientallen verhalen uit de streek uit de Vlaamse pers tijdens 1914-'18 die werden samengebracht door Stefaan De Groote. Ze handelen onder meer over kleine en grote misdaad zoals diefstal van duiven en stroperij tot en met de laatste gevechten in oktober 1918.

Een kort maar boeiend verhaald is dat van Marcella Yde. Ze vertelt hoe in Vinkt in mei 1940 een dodende kogel bestemd voor haar vader werd opgevangen door zijn zakhorloge. Een artikel van Albert Martens zaliger over de huisvesting van de parochiepriesters in Hansbeke en een verslag van de vele activiteiten van de vereniging in 2016 sluiten het tijdschrift af.

Abonnement/lidmaatschap

Het is trouwens nog altijd mogelijk om een abonnement te nemen op het tijdschrift. Het lidgeld van 20 euro kan overgeschreven worden op rekening nr. BE69 0013 9516 8578 van de Heemkundige Kring 'Het Land van Nevele'.

Nieuwe abonnees krijgen overigens als welkomstgeschenk de recente publicatie 'Moord, misdaad en machtsmisbruik' in Het Land van Nevele mee opgestuurd. Deze actie eindigt wel op 31 januari ek.

Ook info over streekgeschiedenis via: www.facebook.com/landvannevele

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio