Vier huwiers uitgereikt tijdens ledenvergadering in voormalige cichoreifabriek Buysse-Loveling

Voorzitter heemkundige kring kondigt opnieuw record aantal leden aan

Een huwier voor Gilbert Declercq, Marc Van Oothegem, André Stevens en Patrick Van Nevel Foto: Rita Bisschop

Deinze / Nevele - Voorzitter André Bollaert had goed nieuws voor de leden van de heemkundige kring Het Land van Nevele, die zondagnamiddag waren afgezakt naar zaal de Cichorei. De vereniging heeft al drie jaar op rij meer abonnees/leden. 2016 werd afgesloten met 545, maar vandaag kon men al het 566ste inschrijven. De aankondiging werd voorafgegaan door een opvoering van het theaterstuk 'De biezenstekker' van Cyriel Buysse. Acteur Peter Lambert speelde het rauwe stuk vorige maand zes keer in Machelen.

Peter Lambert werd daarbij begeleid door de zangeressen dochter en moeder Hadewich De Meester en Brigitte Serbruyns, naast Dirk Vermeir op harmonium.

Nieuwe prinsen in de orde van de huwier

Nadien volgde de uitreiking van de huwiers. Dat is een verdwenen Nevelse perensoort, waarvan alleen de naam is gekend uit oude geschriften.Op die manier toont de heemkundige kring waardering voor personen die in de streek van Nevele, Aalter of Deinze een bijdrage hebben geleverd tot het beschermen van erfgoed of de heemkunde een warm hart toedragen.

Deze keer waren er vier gelukkigen. Een opvallende genodigde was Patrick Van Nevel, afkomstig uit Vinkt en op dit ogenblik Belgisch ereconsul in de Amerikaanse stad Moline. Verder kreeg ook André Stevens, een bestuurslid van de heemkring die zich al jaren verdiept in emigratie, een huwier. Dezelfde eer was er voor Marc Van Ooteghem, bestuurslid van de erfgoedvereniging Oud-Hansbeke. Kunstenaar en striptekenaar Gilbert Declercq, over wiens werk nu een expo loopt in de Belgische Senaat, sloot de rij.

Fotoreeks door Rita Bisschop 

Meer info over streekgeschiedenis: www.facebook.com/landvannevele

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio