Ontvangst op gemeentehuis Nevele is voor hen onvergetelijke gebeurtenis

Amerikaanse nazaten uitgeweken Nevelaar Emile Van Wanzeele bezoeken roots

Amerikaanse nazaten uitgeweken Nevelaar Emile Van Wanzeele bezoeken roots

Op de foto van André Bollaert van links naar rechts schoondochter en -zoon met kleindochter Luc Van Wanzeele, Luc zelf, Amy en Armand Van Wanseele, die geboorte akte toont. Naast burgemeesteer Cornelis staat rechts Filip Van Wanzeele, de broer van Luc. Amerikaanse Van Wanzeele is geschreven met S, de Belgische met Z. Foto: Amerikaanse nazaten Van Wanzeele

Nevele - Veel Amerikanen zijn nog zeer gehecht aan de plaats waar hun voorzaten vertrokken naar de Nieuwe Wereld, in onze regio vaak rond 1900. En dat is ook het geval voor Amy en Armand Van Wanseele uit Arvada in de staat Colorado. Hun verre achterneef Luc Van Wanzeele en André Bollaert, voorzitter van de heemkundige kring Het Land van Nevele, maakten die droom waar. Burgemeester Johan Cornelis was onmiddellijk bereid Amy en Armand te ontvangen op het gemeentehuis. Op zaterdag 28 april konden ze er onder meer de originele geboorteakte van hun overgrootvader Emile inkijken.

Er was gisteren een huwelijksplechtigheid  in het gemeentehuis en de ontvangst kon daarna gebeuren in de schepenzaal. Ze werden door André Bollaert verwelkomd voor het gemeentehuis en de (semi)officiële ontvangst gebeurde door de burgemeester zelf. Ze kregen onder meer een fotoboek van Nevele cadeau.

Het Amerikaanse koppel maakte van de gelegenheid gebruik om de huwelijksplechtigheid bij te wonen. Daarna bezochten ze het monument van de gesneuvelden op het kerkhof waar een gesneuvelde Van Wanseele is vermeld en vervolgens trokken ze naar de Zeistraat, vanwaar voorvader Emile - zoals zovelen - vertrok naar Amerika.

Amy uit Colorado werd veertig en kreeg van haar man een reis naar Europa aangeboden, met bezoek aan Londen en Parijs. Maar de tussenstop in Nevele was in ieder geval onvergetelijk. Luc Van Wanseele, auteur van het boek over de speelgoedfabriek Nazaire Beeusaert in Deinze, maakte ter gelegenheid van hun bezoek een brochure. 

 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio