De geheimen van deze almachtige familie ontrafeld

Binnenkort voordracht over achthonderd jaar heren van Nevele

Binnenkort voordracht over achthonderd jaar heren van Nevele

De schatrijke Maarten della Faille heerste in de 17de eeuw als een kleine zonnekoning over de hele streek vanuit zijn kasteel van Ooidonk Foto: Heren van Nevele

Deinze / Nevele - In het centrum van Nevele werd enkele jaren geleden de toegangspoort ontdekt van een middeleeuwse burcht. Dit gaf heel wat impulsen aan de studie over deze heren van Nevele, meer dan 800 jaar de belangrijkste familie in deze streek. In de 14de eeuw werd hun kasteel in Nevele verwoest en trokken ze van de Poekebeek naar Ooidonk aan de Leie. Op zondag 14 mei brengt André Bollaert, voorzitter van de heemkundige kring Het Land van Nevele, een lezing over deze ooit zo machtige familie.

Want wie waren deze heren en dames van Nevele en waar woonden ze? Waren het tempeliers? Wat hebben de heren van Nevele te maken met Kortrijk, Doornik, Mortagne, Montmorency, Roncheval, de Slag der Gulden Sporen enz.? Was de heer van Nevele werkelijk persona non grata bij de Franse koning Filips de Schone? Hoe maakte de heer van Nevele een einde aan een oud Frans gewoonterecht? Wat is de link tussen Jean de Nivelles en de heer van Nevele? Waarom werd de kasteelheer van Ooidonk onthoofd op de Grote Markt van Brussel? Was de heer van Nevele echt zo rijk als de zee diep is? Een verhaal dat begint in de 11de eeuw met de bouw van een stenen burcht in het hartje van Nevele dat een verlengstuk krijgt in Ooidonk en eindigt met de Franse revolutie. De lezing maakt deel uit van de voordrachtenreeks 'Geschiedenis in het Meetjesland'.

In de tijdschriftenreeks van de heemkundige kring verschijnt dit najaar trouwens een kleurrijk themaboek over deze heren van Nevele. Het is de bekroning van drie jaar onderzoek. Wie deze uitgave graag wil krijgen, stort best de 20 euro abonnementsgeld op het rek.nr. BE69 0013 9516 8578. Alles wordt opgestuurd. 

Maar een voorproef is de lezing in de schaduw van de vroegere donjon van de heren van Nevele in het Parochiaal Centrum Nevele (vroegere zaal Novy achter de kerk), Camille Van der Cruyssenstraat 1 op zondag 14 mei om 10u30. 

Info over de organisator van de voordracht: www.appeltjes-meetjesland.org

Info over streekgeschiedenis: www.facebook.com/landvannevele

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio