Een jaar later werd hij nog eens zesde

Marcel Buysse in 1919 eerste niet-Italiaan ooit op podium Giro

Marcel Buysse in 1919 eerste niet-Italiaan ooit op podium Giro

Foto: Marcel Buysse

Deinze / Aalter - Marcel Buysse (1889-1939) uit Wontergem bij Deinze was in zijn tijd één van de beste Vlaamse wielrenners. Hij deed het goed in zowel de ronden als de klassiekers. In 1919 doorbrak hij de hegemonie van de Italianen in hun eigen ronde door er derde te worden. Hij was daarmee de eerste niet-Italiaan op het podium van de Giro, die bestond van 1909. In 1920 werd hij nog eens zesde. Zijn broer Lucien zou trouwens vierde worden in de Giro van 1921. Het is lang geleden maar toch leuk om eens te vermelden bij de start van de Ronde van Italië.

Een ritoverwinning zat er in 1919 voor Marcel wel niet in. In de zware rit op 8 juni 1919 van Turijn naar Milaan (277 km) werd hij wel tweede. Ook in 1920 bleef het tweemaal bij een tweede plaats. 

De talentrijke Marcel Buysse, die onder meer nog de Ronde van Vlaanderen zou winnen en een hele reeks ritten in de Ronde van Frankrijk, vestigde zich in Lotenhulle bij Aalter. Hij was de vader van wielrenner Albert Buysse, die furore maakte als pistier. 

Meer over streekgeschiedenis: www.facebook.com/landvannevele

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio