Donjon kan vandaag worden bezocht tijdens Open Monumentendag

Nog tot 11 september stemmen om donjon Nevele aan publieksprijs onroerend erfgoed te helpen

Nog tot 11 september stemmen om donjon Nevele aan publieksprijs onroerend erfgoed te helpen

Toegangspoort donjon Nevele Foto: Donjon

Deinze / Nevele - Onlangs raakte bekend dat de donjon van Nevele in aanmerking komt voor de Vlaamse onroerenderfgoedprijs 2017. Er zijn drie laureaten en de winnaar wordt op 6 oktober in Antwerpen bekendgemaakt. Er is echter ook een publieksprijs,waarbij iedereen nog tot 11 september een stem kan uitbrengen voor één van de drie kandidaten. Het is één van de meest opvallende positieve erfgoedverhalen uit de hele streek. Nu er mogelijk een fusie komt tussen Deinze en Nevele roept de heemkundige kring Het Land van Nevele ook de Deinzenaars op om een steuntje te geven door te stemmen voor de publieksprijs.

"In de donjon van het kasteel van Nevele werd recent een nieuw appartement gerealiseerd, maar met een groot respect voor het aanwezige erfgoed.

Toen aan het licht kwam dat de muren een geschiedenis hebben die teruggaat tot de 11de eeuw, lieten de eigenaars een uitgebreid bouwhistorisch onderzoek uitvoeren. Van de oude muren maakten ze vervolgens de blikvanger van de hele restauratie. De bouwgeschiedenis van het gebouw bleef afleesbaar, zonder dat aan comfort is ingeboet. Het project kreeg en krijgt weerklank in zowel lokaal als in wetenschappelijke kringen" zo omschrijft het Vlaamse Agentschap Onroerend Erfgoed de donjon.

Wie een stem wil uitbrengen voor dit eeuwenoude stuk erfgoed, dat verwjist naar een kasteel van meer dan 1.000 jaar oud kan dat via de volgende link: www.onroerenderfgoedprijs.be/de-publieksprijs

Interesse voor streekgeschiedenis? Zie www.facebook.com/landvannevele of www.landvannevele.com

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio