Boek over 'de Vlaamse Poëziedagen' in Bachte-Maria-Leerne en Merendree

'Gij zijt allemaal welgekomen!'

'Gij zijt allemaal welgekomen!'

Toen de Vlaamse Poëziedagen plaatsvonden in Bachte-Maria-Leerne werden dichters, poëzieliefhebbers en pers met een bootje vervoerd van het Patijntje in Gent naar Leerne. Foto: Ons Land

Deinze / Nevele - Basiel De Craene (1880-1956) was tot voor kort een bijna vergeten priester-dichter. Maar dit jaar komt hij opnieuw sterk in de belangstelling. Zo werd hij door de gemeentebesturen van Deinze en Nevele recent naar voor geschoven als één van de mensen die een band hebben met beide gemeenten. Op 14 en 15 oktober is er in het kasteel van Ooidonk een prestigieuze herdenking van de Vlaamse Poëziedagen die 80 jaar geleden van start gingen. En nu stelt Dirk De Geest binnenkort een lijvig en rijk geïllustreerd boek voor over de geschiedenis van de Vlaamse Poëziedagen.

Pastoor-schrijver Basiel De Craene (1880-1956) was de grote gangmaker en organiseerde dit publieksevenement voor poëzie van 1937 tot aan zijn dood in 1956.

Wie denkt dat poëzie enkel vandaag op een podium gebracht wordt voor een breder publiek, zal verrast zijn te vernemen dat de Vlaamse Poëziedagen honderden (soms meer dan duizend) mensen op de been brachten, die urenlang luisterden naar kritische voordrachten en vooral naar dichters en gedichten van uiteenlopende pluimage.

In het boek ‘Gij zijt allemaal welgekomen!’ schetst Dirk de Geest de geschiedenis van de Vlaamse Poëziedagen. Hij deed daarvoor onderzoek op het uitgebreide archief dat in het Letterenhuis wordt bewaard.

Honderden bekende en onbekende dichters passeren de revue. Zij laten zien hoe er toen over poëzie werd gedacht en geschreven, door een literaire elite maar ook in brede kring. Dat resulteert in een soms spannend, soms ontroerend verhaal dat laat zien hoe literatuur tot voor kort maatschappelijk belangrijk kon zijn. 

Dirk de Geest doceert Moderne Nederlandse Letterkunde aan de KULeuven. 

Het Vlaams Poëziecentrum en het Letterenhuis stellen dit boek voor op zaterdag 30 september van 14:00 tot 16:00. Afspraak in het Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, Antwerpen. 

Sprekers bij de presentatie zijn Dirk de Geest, Johan Vanhecke en Eddy Vaernewijck.

'Gij zijt allemaal welgekomen' geldt ook voor de presentatie van het boek. Men vraagt wel een registratie via deze link: www.letterenhuis.be/nl/activiteit/%E2%80%98gij-zijt-allemaal-welgekomen%E2%80%99

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio