Was actief in regio Maldegem, Deinze en Tielt

Publicatie over vrijgevochten liedjeszanger en Daensist Fielke Vermeersch

Publicatie over vrijgevochten liedjeszanger en Daensist Fielke Vermeersch

Liedjeszanger Theophiel Vander Meersch met echtgenote Melanie Christiaens en hun kleindochter Helena Meirhaeghe. Foto: Van Meirhaeghe

Deinze / Nevele / Aalter - Theophiel Vander Meersch werd geboren in Nevele in 1862 maar woonde nadien nog in Aalter, Ruiselede en Kanegem. Theophiel of Fielke was als marktzanger actief in zijn streek tot aan diens overlijden in 1925. Herman Meirhaeghe en wijlen zijn vader Jan hebben zowat dertig van zijn liedjes kunnen verzamelen. De man was een aanhanger van de sociaalvoelende pastoor Daens uit Aalst die zijn eigen partij oprichtte.

Aan dit boek hebben beide auteurs meer dan veertig jaar gewerkt.  Het omvat, naast zijn repertoire, een uitgebreide levensschets. Het zijn liedjes over de Eerste Wereldoorlog, over dorps- en wereldgebeurtenissen, moordliederen, politieke en gelegenheidsliedjes, grappige en weemoedige liedjes.

Het boek bevat eveneens een hoofdstuk familiekunde. De auteurs volgen Theophiels voorouders – Vander Meersch en Vande Graveele – tot omstreeks 1600. Ook zijn nageslacht komt aan bod, met name zij die in de jaren 1920 uitweken naar Canada en zij die in Vlaanderen bleven. 

Het werk is geïllustreerd met familiefoto’s uit de oude doos en afdrukken van de “vliegende liedblaadjes” die Theophiel verkocht aan zijn publiek.

'Zou het geen doodzonde zijn, mocht zijn levenswerk verloren gaan?' meent de auteur.  

Het Liedboek telt 140 blz. en kost 30 euro, postkosten inbegrepen. Het wordt bezorgd na storting van het bedrag op het rekeningnummer : BE26 7374 2614 8729 met vermelding “Liedboek Vermeerschke”. Het verschijnt in november.  

Info over streekgeschiedenis: www.facebook.com/landvannevele en

www.landvannevele.com

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio