Samengesteld door Steven Jacobs van de UGent

Expo over archief Raoul De Keyser in S.M.A.K.

Expo over archief Raoul De Keyser in S.M.A.K.

Raoul De Keyser in Astenedreef tijdens de jaren zeventig Foto: Foto uit nalatenschap

Deinze - In 2015 droegen de drie zonen van Raoul De Keyser (1930-2012) het archief van hun vader over aan de Gentse Universiteit, de plaats waar hij nog heeft gewerkt. De publicaties, notities, brieven, foto's, affiches en andere documenten bieden een interessante kijk op het leven, werk en belangrijke internationale netwerk van de bekende kunstenaar uit Deinze. Onder leiding van prof. dr. Steven Jacobs wordt nu een tentoonstelling georganiseerd in het Gentse museum S.M.A.K. Die loopt van 21 oktober tot 18 februari ek. en valt dus samen met de expo over het werk van de Duitse beeldende kunstenaar Gerhard Richter.

Het archief van Raoul De Keyser bevindt zich in de Boekentoren en werd in kaart gebracht door studenten kunstwetenschappen.

De tentoonstelling belicht een selectie uit het archief. Zo wordt er aandacht geschonken aan drie thema’s uit De Keysers oeuvre: het schilderij als object, de relatie tussen De Keysers picturale werk en de poëzie, en de interactie tussen schilderkunst en fotografie.

Daarnaast wordt gefocust op drie markante tentoonstellingen van De Keyser, met name de solotentoonstelling 'Rondom de werkelijkheid' (1970) en twee exposities die met de geschiedenis van S.M.A.K. en zijn eerste directeur Jan Hoet zijn verbonden: 'De groepstentoonstelling Raoul De Keyser, David Rabinowitch, Philippe Van Snick, Richard Tuttle' (1978) en 'Documenta IX' in Kassel (1992).

Dit initiatief is een voorbode op de overzichtstentoonstelling rond De Keyser die in de herfst en winter van 2018-'19 in S.M.A.K. te zien zal zijn.

Aan de expo over het archief is een boek verbonden met teksten van Steven Jacobs, Hendrik Defoort, Martin Germann, Wouter Davidts, Ann Cesteleyn, Aurelie Daems en studenten kunstwetenschappen Universiteit Gent. 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio