Bekende dichters zakken af naar Bachte-Maria-Leerne

Vlaamse Poëziedagen herleven in kasteel van Ooidonk

Vlaamse Poëziedagen herleven in kasteel van Ooidonk

Pastoor Basiel De Craene en zijn groot gezelschap in de pastorietuin Gerolfswal in Merendree in 1952 Foto: Letterenhuis

Deinze / Nevele - De Deinse stadsdichter Luc C. Martens heeft er lang aan gewerkt, maar volgend weekend op 14 en 15 oktober is het zover. Dan wordt de 80ste verjaardag van de Vlaamse Poëziedagen gevierd op het kasteel van Ooidonk in Bachte-Maria-Leerne, waar het in 1937 en 1938 allemaal begon. Van 1939 tot enkele jaren geleden greep de activiteit plaats in de pastorietuin van Merendree.

Het evenement in de geest van de kunstminnende pastoor Basiel De Craene die het event aanstuurde tot aan zijn overlijden in 1955. Hij bracht de beste Vlaamse en Nederlandse dichters van zijn tijd naar onze streek en die hoefden niet per se katholiek te zijn.

Het tweedaagse gebeuren wordt een bundeling van workshops, boekvoorstellingen, voordrachten en poëziewandelingen door het kasteel Ooidonk met o.a. bijdragen van: Jana Arns, Daniel Billiet, Charles Ducal, Luuk Gruwez, Peter Holvoet-Hanssen, Ruth Lasters, Erwin Steyaert, Ann Van Dessel, Hilde Pinnoo, Miriam Van hee, Roel Richelieu Van Londersele, Charlotte Van den Broeck, Laurence Vielle en vele anderen..

Daarnaast zullen ook heel wat literaire organisaties aanwezig zijn. Luc Bauwens en André Bollaert van de heemkundige kring Het Land van Nevele stelden daarenboven een geschiedenis- en fotoreportage samen over de voorbij 80 jaar, die doorlopend op scherm zal worden getoond.

Een bijkomende aanleiding tot deze literaire manifestatie is is de publicatie van het boek ‘Gij zijt allemaal welgekomen!' van Dirk De Geest over de Vlaamse Poëziedagen. 

Aan deze activiteit werkten zowel Deinze als Nevele mee waardoor het als het ware een eerste samenwerking is geworden binnen de toekomstige fusiegemeente. 

Volledige programma en inschrijving via: www.deinze.be/poeziedagen

 

 

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio