In Nevele verdwijnt bijkomend de algemene gemeentebelasting

Toekomstige fusie Deinze en Nevele leidt tot verlaging gemeentelijke belastingen

Toekomstige fusie Deinze en Nevele leidt tot verlaging gemeentelijke belastingen

Foto: jdv

Deinze / Nevele - De besturen van Deinze en Nevele namen vandaag een aantal principebeslissingen die te maken hebben met de voorziene samenvoeging van beide gemeenten vanaf 1 januari 2019. Zo zal de fusiegemeente de naam Deinze dragen, met 'Land van Nevele' als baseline. Hoewel dat laatste nog zou kunnen veranderen. De bewoners worden verwend met een belastingsverlaging. Dit wordt mogelijk dankzij de 20 miljoen Vlaamse schuldverlaging die men dankzij de fusie binnenhaalt. Het is de bedoeling de belastingen in elke gemeente gelijk te schakelen naar het laagste niveau.

De aanvullende personenbelasting bedraagt in Deinze 7,7 en in Nevele 7,2%. Dit wordt dus 7,2% of winst voor de Deinzenaars. In Nevele zijn de opcentiemen op de onroerende voorheffing dan weer veel hoger (1.575). Die worden verlaagd naar  het niveau van Deinze (1.100) of winst dus voor de Nevelaars.

Op het eerste zicht lijkt een groep Nevelaars uit de boot te vallen, nl. zij die geen vastgoed hebben. Maar in Nevele wordt als extra de algemene gemeentebelasting voor gezinnen en bedrijven geschrapt. In Deinze werd die belasting in 2010 al geschrapt. Dit betekent dat er voor iedereen nog twee grote groepen gemeentelijke belastingen overblijven: de opcentiemen op de onroerende voorheffing en de aanvullende personenbelasting.

De voorstellen van de meerderheidspartijen dienen wel nog te worden goedgekeurd door de beide gemeenteraden van 19 december 2017.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio