Heemkundige kring sluit werkjaar af met record van 630 leden

Het Land van Nevele biedt nieuwe leden boek aan als welkomstgeschenk

Het Land van Nevele biedt nieuwe leden boek aan als welkomstgeschenk

Maarten della Faille bouwde het kasteel van Ooidonk in zijn huidige vorm Foto: Familie della Faille

Deinze / Nevele - André Bollaert, de voorzitter van de heemkundige kring Het Land van Nevele, schreef een tijdschriftnummer van zowat 150 blz. over 800 jaar heren en dames van Nevele. Hij heeft er maar liefst drie jaar aan gewerkt. De heren van Nevele waren bevoegd in het hele land van Nevele, dus ook in Deurle, Gottem, Landegem, Lotenhulle, Meigem, Poesele, Sint-Maria-Leerne, Sint-Martens-Leerne, Vinkt, Vosselare, Wontergem, Zeveren en hadden nog uitgestrekte gebieden tussen Wervik en Kortrijk en Doornik en Kortrijk. Alle 630 leden van de vereniging kregen deze week de uitgave toegestuurd. De heemkundige kring biedt nog tot 25 december het boek aan als welkomstgeschenk voor nieuwe leden.

Toen de Franse revolutionairen hier neerstreken vanaf 1795 werd het hoofdstuk van de heerlijkheden en almacht van de adel op het platteland afgesloten. Zij inden voordien tol en tax voor het onderhoud van hun kastelen en het bekostigen van hun (dure) levenswandel, spraken recht via hun baljuws en bestuurden het gebied door vertegenwoordigers.

In onze streek ging het om de heren en dames van Nevele, die vaak behoorden tot de absolute vertrouwelingen van graaf, koning en keizer. Sommigen waren bij de tien rijkste personen van Europa en hadden handelshuizen in verschillende Europese steden. Tegelijk werden heren van Nevele vermoord of sneuvelden in oorlogen. Anderen raakten verwikkeld in (politieke) intriges. Eén van hen werd zelfs onthoofd op de Grote Markt van Brussel. Kortom een verrassende geschiedenis die acht eeuwen overspant. 

Wie zich aangesproken voelt om voor de eerste keer lid/abonnee te worden van de heemkundige kring in 2018, krijgt de publicatie toegestuurd. Daartoe dient 30 euro te worden gestort op de rekening BE69 0013 9516 8578, met als vermelding 'nieuw lid'. 

Meer info over streekgeschiedenis: www.facebook.com/landvannevele

www.landvannevele.com

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio