'Omdat onze geschiedenis belangrijk is'

FOTO. Nieuw boek met historische streekverhalen te koop 'In De Roskam'

Niet alleen Lies van Letters & Co en Nancy van De Standaardboekhandel hebben de komst van het boek 'De geschiedenis van Deinze en 't Land van Nevele in 112 verhalen' met enthousiasme ontvangen en meteen in de etalage gelegd. Er is ook veel interesse van de bekende bakkerij 'In de Roskam' op de Markt van Deinze. En dat is een aangename verrassing. Gerda bood spontaan aan om het nieuwe boek over streekgeschiedenis te verkopen in de winkel. "Omdat onze geschiedenis belangrijk is" klonk het. Dus vanaf 3 december zal het boek te koop zijn in de ambachtelijke bakkerij van Gerda en Nico op de Markt 151 Deinze. Zondagmorgen werd het boek officieel voorgesteld in de raadzaal van dienstencentrum Leiespiegel in Deinze.

De 112 verhalen of mijlpalen uit de streekgeschiedenis staan chronologisch gerangschikt en beginnen met de vondst van een silexsteen uit de prehistorie om te eindigen met de geplande samenvoeging van Deinze en Nevele. Daartussen staan verhalen over verwoesting en machtsmisbruik, maar ook over hard werken, sport, kunst of gewoon plezier. Stefaan De Groote stond in voor de redactie, maar kreeg veel medewerking, vooral van Denis Pieters die over een enorme collectie oude foto's beschikt.   

"Dat dit boek verschijnt ter gelegenheid van de fusie is een groot toeval” klinkt het. We hadden oorspronkelijk alleen verhalen uit Deinze voorzien. Maar toen de beide gemeenteraden zich in augustus met grote meerderheid achter de samenvoeging van Deinze en Nevele schaarden, hebben we beslist om eveneens verhalen uit de zes deelgemeenten van Nevele op te nemen. De geschiedenis vloeit op een aantal vlakken sowieso in elkaar over.“

Het boek kost 24 euro. Uitgeversplatform Skribis zorgde voor de nodige  begeleiding.  

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio