Berendrechts gemeentehuis nu De Raedzael

Berendrechts gemeentehuis nu De Raedzael

Het gezelschap in de raadszaal met burgemeester Geeraerts, schepen Sempels, een toekomstige exposant en het echtpaar dat het initiatief nam Foto: SDL

Berendrecht-Zandvliet-Lillo - Zaterdag werd in Berendrecht het vernieuwde oud gemeentehuis geopend door burgemeester Carl Geeraerts en schepen Rudi Sempels. Het gemeentehuis werd vorig jaar aangekocht door Jef Cloots en Hilde Eestermans uit Zandvliet, die het eigenhandig restaureerden.

 Het uit 1892 stammende gebouw, waarin ten tijde van het onafhankelijke Berendrecht de gemeenteraad en later de districtsraad vergaderde, kreeg een nieuwe bestemming. 
Op het gelijkvloers biedt het voormalige “gemeenteloket” ruimte aan 20 tot 25 personen zittend of 30 tot 35 personen staand. Boven  bevindt zich de vroegere trouw- en raadszaal. Die gaf haar naam aan het geheel: “De Raedzael”. Opvallend  is de indrukwekkende schouw waarop het wapen van Berendrecht prijkt. Dat werd in 1820 geschonken door Willem I van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Er is ruimte voor 40  tot 45 personen zittend en 60 tot 64 staand. Voor beide ruimten is een half professionele keuken ter beschikking. Een klein koertje is er voor de rokers. 
Waarvoor dient het vroegere gemeentenhuis? Hilde Eestermans: “Een feestje, een babyborrel, receptie, expositie of een workshop. Bedrijven en verenigingen kunnen terecht in een mooi afgewerkt kader.” De oude glasramen zijn gebleven. “Spijtig genoeg konden we de oude muurschilderingen niet redden”, betreurt Hilde. Die toonden taferelen uit het Berendrecht van voor 1900. Ze werden bij een vorige restauratie onder verf bedolven. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio