Polen en Vlaanderen plannen na 75 jaar herdenking in 2019

Poolse militairen hebben 'Land van Nevele' bevrijd van nazi-bezetting

Poolse militairen hebben 'Land van Nevele' bevrijd van nazi-bezetting

Coverfoto: de Poolse pantsers hebben Nevele bereikt en voorzichtig wordt de ene na de andere tank over het Kanaal van Schipdonk gebracht. Zij zouden onmiddellijk worden ingezet om in september 1944 Gent te bevrijden. Foto: heemkundige kring

Deinze / Nevele - De vaste gemengde commissie die de samenwerking tussen Polen en Vlaanderen aanstuurt, kwam vrijdag jl. samen in Brussel. Zowat de meest opvallende beslissing is de herdenking van de bevrijding door Poolse militairen van een deel van de provincies West-en Oost-Vlaanderen. Ook zowat het volledige Land van Nevele werd in september 1944 bevrijd door de Poolse tanks van generaal Maczek. Na hevige gevechten in Tielt en Ruiselede verlegde de strijd zich toen naar het Kanaal van Schipdonk.

Eén van de belangrijkste acties wordt een prestigieuze tentoonstelling. Die wordt op 4 juni 2018 door een aantal Vlaamse burgemeesters en minister-president Geert Bourgeois mee geopend in Warschau en zal daar een aantal maanden te bezichtigen blijven. Nadien verhuist de tentoonstelling naar Gdansk. In 2019 zal deze expo te zien zijn in Vlaanderen. 

In 2004 maakte de heemkundige kring Het Land van Nevele een themanummer van hun tijdschrift over de bevrijding van de streek, dat toen heel wat weerklank kreeg. Men liet 44 ooggetuigen aan het woord. 

Info over streekgeschiedenis: www.facebook.com/landvannevele

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio