Mikt vooral op potentieel stoeten, schutters, reuzen, oude industrieën...

FOTO. Erfgoedcel Leie Schelde (POLS) vierde vijfjarig bestaan in Museum Fonds De Smet

Vrijdagavond gooide de Erfgoedcel Leie Schelde de poort open van het Museum Fonds De Smet of erfgoedhuis in de Tolpoortstraat van Deinze. De intergemeentelijke vereniging (Deinze, De Pinte, Nazareth, Sint-Martens-Latem, Gavere, Zulte) bestaat vijf jaar. Voorzitter Danny Claeys en burgemeester van Nazareth verwees naar het overkoepelende Platform Omgeving Leie Schelde (POLS), dat al van start ging in 2010. Er kwamen projecten zoals de herdenking van WO I met landmarks, het benoemen van trage wegen, erfgoedhaltes en het magazine Polsslag. In 2013 was er een erfgoedconvenant, zodat in de zes gemeenten een erfgoedcel kon starten, zoals er in Vlaanderen een twintigtal bestaan.

De erfgoedcel, met op dit ogenblik David Vanhee, Manuel Van den Abeele en Marie Verstaen als medewerkers, bouwde verder nog een uitleendienst uit, geeft ondersteuning aan erfgoedverenigingen zoals heemkundige kringen en verzamelde duizenden foto's en documenten op een erfgoedbank Leie Schelde. 

Voorzitter Danny Claeys, burgemeester van Nazareth, deelde mee dat de erfgoedbank Leie Schelde dit jaar volledig zal worden vernieuwd. Men speelt ook in op de herdenking van WO I eind dit jaar. Er komt een regiopublicatie, die zal inzoomen op de hevige gevechten die hier honderd jaar geleden werden gevoerd en zowat 2.000 slachtoffers hebben gemaakt, zowel bij burgers als militairen. Deinze, maar ook heel wat dorpen aan de Leie en de Schelde hebben toen zwaar geleden.   

Erfgoedmedewerkster Marie Verstaen had het verder over de 'erfgoedkoffer', waarmee scholen uit de regio erfgoed in de klas kunnen brengen. Een opvallend project gaat over reminiscentie of het oproepen van herinneringen bij mensen met dementie. De erfgoedcel is hierbij bedrijvig in woon- en zorgcentra in Nazareth en Zulte. 

De avond werd afgerond met optredens van Droge Geroosterde Nootjes en Silas Van Laeken. 

Erfgoedhuis te bezoeken op erfgoeddag 22 april

Ter gelegenheid van erfgoeddag nu zondag kunnen mensen het museum Fonds De Smet bezoeken. Er is onder de noemer het Dilemma een zoektocht uitgewerkt voor gezinnen die zich - een beetje zoals een rariteitenkabinet dixit Danny Claeys - doorheen het huis kronkelt. Elke kamer toont het erfgoed van één van de zes gemeenten van de regio, gaande van een filmpje over de molen in Sint-Martens-Latem, over de brouwerijgeschiedenis van Zulte tot de actie van Roger Raveel om de Leiearmen te behouden.

Meer info over de erfgoeddag in de streek: www.polsregio.be/nieuws/erfgoeddag-2018

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio