De familie van Montmorency-Nevele 1422-1592

Tentoonstelling over heren van Nevele in de 'Cichorei' tijdens pinksterweekend

Tentoonstelling over heren van Nevele in de 'Cichorei' tijdens pinksterweekend

Hertog Alva die met een Spaans leger onze gebieden kwam bezetten, arresteerde de graaf van Egmont en de heer van Nevele (Horn) in 1567 tijdens een diner in Brussel. Alva had hen zelf uitgenodigd voor het diner. Kortom een hoog 'Game of thrones' gehalte. Hun dood een jaar later was het sein van een opstand tegen de Spanjaarden die zou duren tot 1648 en leidde tot het ontstaan van Nederland. Foto: Gravure 1613 Frans Hogenberg

Deinze / Nevele - Het is al de 24ste keer dat de bestuursleden van de heemkundige kring een tentoonstelling presenteren die samenvalt met de pinksterkermis in Nevele. Ditmaal is de herdenking van de onthoofding van Filips van Montmorency in 1568 op de Grote Markt van Brussel het aanknopingspunt. Men maakte van de gelegenheid gebruik om een expo samen te stellen over de periode toen Het Land van Nevele vanuit het kasteel van Ooidonk werd bestuurd door een belangrijke Europese adellijke familie: van Montmorency

'De familie van Montmorency-Nevele 1422-1592”' verwijst naar een adellijke familie die in Frankrijk eeuwenlang een stempel heeft gedrukt op het politieke en militaire gebeuren. 

Maar er was ook een belangrijke Vlaamse (Nevelse) tak die de Bourgondische hertog steunde en nadien de Habsburgers. Er is ook een link met Deinze, want zij verbleven vaak in het kasteel van Ooidonk.

De meest bekende was Filips van Montmorency, graaf van Horn en heer van Nevele, die op sinksenzondag 5 juni 1568 samen met de graaf van Egmont op de Grote Markt van Brussel werd onthoofd door de Spanjaarden.

De tentoonstelling bestaat uit 20 panelen en kan achteraf uitgeleend worden aan scholen, bibliotheken en geïnteresseerde verenigingen. Ze kwam tot stand dank zij de medewerking van de erfgoedcel Comeet en de gemeente Nevele.

Er zal eveneens een stand zijn met oude en nieuwe nummers van het tijdschrift 'Het Land van Nevele'.  

Te bekijken in zaal De Cichorei in de Cyriel Buyssestraat (ingang naast Carrefour): zondag 20 mei van 10 tot 12 en van 14 tot 19 u. en maandag 21 mei van 14 tot 18 u. De toegang is gratis.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio