Peter Korten (Weert) en Olivier Van Rode (Zottegem) krijgen in Nevele huwier

Heemkundige kring huldigt initiatiefnemers internationale herdenking Egmont en Horn

Heemkundige kring huldigt initiatiefnemers internationale herdenking Egmont en Horn

Affiche Nederlandse musical Graaf van Horne (of heer van Nevele Filips van Montmorency) Foto: Musical

Deinze / Nevele - Op zondag 20 mei wordt vanaf 10 uur in zaal de Cichorei in Nevele de expo 'De familie van Montmorency-Nevele 1422-1592' geopend. Eén van de activiteiten is de uitreiking van een huwier aan Peter Korten (Nederlandse Weert) en Olivier Van Rode (Zottegem). De heemkundige kring 'Het Land van Nevele' wil hiermee hulde brengen aan de drijvende krachten van de Nederlandse/Vlaamse herdenking Egmont en Horn. Egmont en Horn werden 450 jaar geleden, in 1568, onthoofd op de Grote Markt van Brussel door de Spanjaarden.

Zowel in Weert als in Zottegem gebeuren opvallende evenementen om die gebeurtenis te herdenken. Zo was er in Weert een heuse musical over de figuur Filips van Montmorency (of graaf Horn) die ook heer van Nevele was en geboren op het kasteel van Ooidonk in Bachte-Maria-Leerne. De Nederlandse gemeenten Weert en Leudal (Horn) sloegen hiervoor de handen in elkaar. 

De expo 'De familie van Montmorency-Nevele 1422-1592' kan worden bezichtigd in zaal De Cichorei in de Cyriel Buyssestraat (naast de Carrefour) op zondag 20 mei van 10 tot 12 en van 14 tot 19 u. en  op pinkstermaandag 21 mei van 14 tot 18 u. De toegang is gratis. Ook deze tentoonstelling past binnen de herdenkingen Egmont en Horn. 

Info over streekgeschiedenis: www.facebook.com/landvannevele

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio