Olivier Van Rode en Peter Korten 'prinsen in orde Nevelse huwier'

Twee voortrekkers herdenking Egmont en Horn krijgen huwier

Twee voortrekkers herdenking Egmont en Horn krijgen huwier

André Bollaert (links) reikte net een huwier uit aan Olivier Van Rode en Peter Korten Foto: Luc Bauwens

Deinze / Nevele - Een huwier is een verdwenen Nevelse perensoort, waarmee de heemkundige kring Het Land van Nevele mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het vlak geschiedenis en erfgoed in de kijker plaatst. Deze keer zocht men het wat verder van huis. Olivier Van Rode (Zottegem) en Peter Korten (Nederlandse Weert) kregen zondag die eer, omdat ze al jarenlang werken aan de voorbereiding van de herdenking van de terechtstelling Egmont en Horn in 1568, nu 450 jaar geleden. Voorzitter André Bollaert van de heemkundige kring prees hun doorzettingsvermogen, dat al leidde tot vele tientallen activiteiten.

Dat Zottegem dit jaar werd uitgeroepen tot Egmontjaar, is vooral het werk van historicus Olivier Van Rode. Zo werd er in Zottegem al een musical opgevoerd en werkt men aan een wandtapijt van zo'n 20 meter, geïnspireerd door het tapijt van Bayeux. Er zijn gidsbeurten, culinaire wandelingen, uitstappen, concerten, evocaties, lezingen, fietsroutes, kunsttentoonstellingen, sporttornooien, verbroederingen en uitwisselingen met andere Horn- en Egmontdorpen en -steden, een bloementapijt met een klank- en lichtfestival, de uitvoering van de Egmontouverture van Beethoven enz.

Peter Korten is van Weer (Nederlands-Limburg) maar woont in het Vlaamse Molenbeersel. Beroepshalve is hij vermogensbeheerder. In 1995 trad hij toe tot het bestuur van Stichting de Aldenborgh, die aangesloten is bij het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap. In 2002 werd hij er de voorzitter van. Peter Korten is ook actief in de schutterij als voorzitter van de Schutterij Sint-Barbara uit Tungelroy. Weert kleurt dit jaar Horne. Als je Weert binnenrijdt word je verwelkomd op reuzeposters door Filips van Montmorency en in alle straten hangen vlaggetjes van de bekendste heer van Nevele. En de man in de straat kent zijn graaf Filips en spreekt er vol trots over. 'Dat kunnen wij hier in Nevele en Deinze jammer genoeg niet zeggen' zo besloot André Bollaert zondag een tikkeltje jaloers zijn toespraak.

Fietstocht

Maar misschien kan dat nog een beetje veranderen. Op dinsdag 5 juni grijpt op initiatief van de heemkundige kring Het Land van Nevele een fietstocht plaats die geïnteresseerden door het historische Land van Nevele zal loodsen. Meer info via: fietstocht

Interesse voor streekgeschiedenis: www.facebook.com/landvannevele en www.landvannevele.com

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio