François van Nietvelt in de Raedsael

François van Nietvelt in de Raedsael

De kunstenaar links en schepen Sempels rechts Foto: sdl

Berendrecht-Zandvliet-Lillo - Kunstschilder-beeldhouwer François vannietvelt is met zijn werken in de Raedsael (het oud gemeentehuis van Berendrecht). Een veertigtal liefhebbers woonde de opening van zijn tentoonsdtelling door schepen Rudi Sempels bij. De schepen had de humoristische toon te pakken en kreeg de toehoorders herhaaldelijk aan het lachen.

 

De schepen bracht ook een stuk uit de levensgeschiedenis van de kunstenaar: "Als ik  het nog goed herinner is hij op zeer jonge leeftijd ( 13 j) begonnen bij de kunstacademie van Deurne, bij beeldhouwer Aiméde Martelaere. Het duurde echter tot in 1989 (45 j) voor hij tot rust kwam en de kunstenaar in hem eindelijk kon uitbreken. Zijn creaties bestonden toen voornamelijk uit potlood- en pentekeningen en vloeiden uit naar houtskool en olieverf. KUNST 92 is weer een keerpunt in zijn leven. Hij raakt bevriend met Jozef Kets, een beeldhouwer met een atelier in Frankrijk.
Op zijn 60e wanneer de meeste mensen een afschuw krijgen van zware handenarbeid, begint hij beeldhouwwerken te maken van 140 jaar oude eik. Afkomstig van de afgebroken houtloodsen van de stad Antwerpen. Een hobby begint uit de hand te lopen!

Ik kreeg een lijstje mee met de belangrijkste tentoonstellingen waar hij al dan niet samen met zijn madam aan deelnam. Ik,wil u allen dit besparen (we krijgen allemaal dorst), maar toch even een greep uit een 60-tal momenten. Wommelgem, Schelle. De heropening van de Van Cauwelaertssluis, Turnhout, Stabroek, het Ravenhof, En ga zo maar door.

In tegenstelling tot veel zelfverklaarde kunstenaars verkocht hij werken die de hele wereld afreisden: Allgau, Bulgarije, Mumbai, India, Naygora, Japan; Meestal verliezen zo’n kunstenaars snel de voeling met hun heimat. Maar niet onze François! In eigen streek, werkte en werkt hij nog steeds samen met o.a. Kunstpunt Vlaanderen, Blidscap, het Havenbedrijf en uiteraard het districtsbestuur zelf. Hij schuwt ook de gevoelige thema’s niet. En zo komt het dat hij enige tijd geleden in opdracht van het district een beeld ontwierp en vervaardigde dat als bestemming ons urneboskreeg.

Ook schonk hij het beeld “ de gansrijder” aan het district en dat is nu te bewonderen in de inkomhal van het districtshuis. Waarvoor nogmaals dank."
Tentoonstelling François Van Nietvelt : Locatie: De Raedzael, Dorpsstraat 3 te Berendrecht. Tot 24 juni 14:00 pm tot 18:00 pm
 

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio