Scheldewijding en Doelse Feesten in teken van hoop

Vorige keer lokte de Scheldewijding een massa. Nu staat zij in het teken van de hoop en rekent Jan Creve op nog meer volk. Foto: JC

Antwerpen / Berendrecht-Zandvliet-Lillo - De 44e editie van Scheldewijding en Doelse Feesten op zondag 12 augustus staan in het teken van nieuwe hoop voor Doel en polder. Met een plan van de Vlaamse Regering dat voor het eerst sedert twintig jaar Doel laat bestaan en de polders grotendeels onaangetast laat, staan de Scheldewijding en de Doelse Feesten dit jaar geheel in het teken van het behoud van Doel en de polder.

Zij bieden voor de ruime regio van het Waasland en Antwerpen een enorm potentieel. "Dàt willen we met deze 44ste editie duidelijk laten zien", zegt organisator Jan Creve, voorzitter van Doel 2020. 

Veerdienst Lillo
"De WG Scheldewijding is daarom ook bijzonder verheugd dat minister Weyts gehoor heeft gegeven aan haar vraag om de veerdienst opnieuw uit te breiden. Vorig jaar werd nog aangekondigd dat het volledig was afgelopen met het veer Lillo-Doel. Na aandringen stemde minister Weyts er uiteindelijk mee in om het veer in 2017 en 2018 toch nog in te zetten op de dag van de Scheldewijding. Op de hernieuwde vraag om uitbreiding van de diensten kregen we ondertussen een bevestigend antwoord: het veer vaart niet alleen op de dag van de Scheldewijding maar op 12, 13, 14 en 15 augustus. De eerste veerboot vertrekt 's morgens om 10u vanuit Lillo. De laatste veerboot vertrekt om 18u vanuit Doel naar Lillo.

Programma
De Scheldewijding en Doelse Feesten bieden opnieuw een ruim gamma aan activiteiten. Vanaf 10u: Grote rommel en brocantemarkt in het centrum van het dorp en op de Engelse Steenweg – Oude ambachtenmarkt en demonstraties in de Hooghuisstraat – Infostands voor De Doolen. Smeden aan het werk (Kerk)
Schaapsherder: schapendrijven met honden (weide rechtover klooster Doel)
Ridders van Pendragon. Middeleeuws tentenkamp met demonstraties zwaardvechten (rechtover klooster Doel). Demo roofvogels (dijk). Estafette met huifkarren en Vlaamse boerenpaarden van aan het kruispunt Engelse Steenweg tot in het centrum. Doorlopend rondleidingen in de kerk van Doel. 
14u Start erfgoedverhalenwandeling langs het bouwkundig erfgoed van Doel (kerk Doel). Vanaf 14u: aankomst oude zeilschepen - doorlopende info over oude scheepstypes. Gezellige terrassen: De Molen – Doel 5 – Watersportvereniging De Noord – De Doolen.
15u30: Scheldewijdingsmis in de kerk van Doel olv EH Van de Velde met het Sint-Gregoriuskoor uit Kieldrecht. Verder: 16.15u: Stoet naar de Schelde o.l.v. fanfare FantEyfare; 16.30u: Traditionele Scheldewijding - Optreden Shantykoor Zuid West 10 (Terneuzen Nl) en Gaffeltuig (Vl), Bootwijding en vlootshow in de getijdenhaven; Vanaf 14u Muziek op diverse locaties met Sjores Ambrassband (Hulst Nl) – draaiorgel Bertje - Fanteyfare (volksmuziekfanfare van Kunstencentrum ‘t Ey)
Doorlopend optredens op De Doolen met om 17u folkgroep ‘les Cochons Sublimes’ en Aérokorda, kinderanimatie en springkasteel. (sdl)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio