Gelijkaardige meelzak werd door minister Gatz erkend als Vlaams topstuk

Nederlandse belangstelling voor 'meelzak' Eerste Wereldoorlog uit Landegem

Nederlandse belangstelling voor 'meelzak' Eerste Wereldoorlog uit Landegem

Grondig onderzoek van de meelzak uit Landegem, die wordt bewaard door de heemkundige kring Het Land van Nevele Foto: Heemkundige kring

Deinze / Nevele - Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam er veel voedselhulp naar ons land, vooral uit de Verenigde Staten. Als dank borduurden sommigen een meelzak voor hun weldoeners. Het ging om een eenvoudig geschenk door arme mensen, maar met veel dankbaarheid gemaakt. Nederland beschikt over maar één dergelijke meelzak in het Textile Research Centre van Leiden. Vandaar de interesse voor het exemplaar dat wordt bewaard door de heemkundige kring Het Land van Nevele.

Het exemplaar uit Landegem was bestemd voor het plaatsje Caldwell in Kansas, dat veel bijdroeg in de hulpactie tijdens de Eerste Wereldoorlog. 

De Nederlandse kunstenares Annelien van Kempen uit Voorburg maakt een studie over de meelzakken met borduurwerk uit de Eerste Wereldoorlog. Samen met Karin Boosten uit Nijmegen bezochten ze deze week het Erfgoedcentrum  in Hansbeke van de heemkundige kring. Ze werden er ontvangen door voorzitter André Bollaert en ondervoorzitter Hugo Schaeck.

Na het bezoek aan het Erfgoedcentrum trokken ze voor verder onderzoek naar het Huis van Alijn en het Amsab-archief in Gent. Ze toonden zich in ieder geval onder de indruk van het exemplaar dat wordt bewaard in Hansbeke.

Opvallend is dat cultuurminister Gatz een dergelijke meelzak in 2015 erkende als Vlaams topstuk. Een vraag van de heemkundige kring aan de Vlaamse cultuuradministratie om ook het Landegemse exemplaar te laten onderzoeken en erkennen, bleef ondanks aandringen nog steeds onbeantwoord.

www.facebook.com/landvannevele

www.landvannevele.com

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio