Artikel in tijdschrift heemkundige kring Het Land van Nevele

Bekende Belgische officier André della Faille sneuvelde 100 jaar geleden bij Merendree

Bekende Belgische officier André della Faille sneuvelde 100 jaar geleden bij Merendree

Foto: Heemkundige kring Het Land van Nevele

Deinze / Nevele - In het begin van de Eerste Wereldoorlog sloten heel wat vrijwilligers - gedreven door een groot plichtsbesef - zich aan bij het Belgisch leger. Eén van de meest markante figuren is André della Faille de Léverghem, geboren in Brasschaat op 5 augustus 1887. Hij was net gehuwd en had toen een eerste dochtertje. Bij zijn aanvraag tot inlijving verwijderde hij alle verwijzingen naar zijn huwelijk om toch maar zeker te kunnen meestrijden.

In een brief in 2016 aan zijn ouders staat: 'Beste ouders, als ik sterf, ween dan niet. Vooreerst heb ik mijn plicht gedaan, vervolgens heb ik alleen gelukkige en zuivere dagen gekend, Béatrice en Aude (zijn dochters) zullen u troosten. Als ze van me houden, zullen ze evenzeer van u houden.'

Op 26 september 1914 liep het al bijna verkeerd af. Bij een tegenaanval met zijn compagnie van zijn 8ste Linieregiment in Oudergem bij Dendermonde kreeg hij een kogel in de longen. Hij overleefde, werd uit het leger ontslagen, maar vervoegde begin 1915 opnieuw zijn manschappen aan het IJzerfront. Zijn belevenissen noteerde hij in een dagboekje. Hij apprecieerde sterk zijn medesoldaten en was om die reden heel geliefd in het regiment. 

Op 2 mei 1917 raakte hij opnieuw zwaar gekwetst door een granaatscherf in de hals. Tijdens het herstelverlof in Frankrijk waar zijn familie verbleef, zag hij zijn zoon Arnould geboren worden (27 september 1917). Maar de plicht riep en André trok opnieuw naar het front. Op 17 mei 1918 raakte een kogel hem in de schouder en was er een laatste herstelverlof.   

In oktober 1918 bevond zijn eenheid (20ste Linieregiment) zich in de zone Hansbeke-Merendree aan het kanaal van Schipdonk. Het was open terrein en zijn compagnie werd onophoudelijk bestookt door Duitse machinegeweren en geschut. Op 23 oktober probeerde hij vooruitgang te boeken. Ze kwamen nog in de buurt van de Duitse stelling aan de wijk Overbroek. Maar daar raakte het groepje soldaten geïsoleerd. Vijf van hen werden gedood en ook hun luitenant della Faille was dodelijk getroffen.

Het artikel over André della Faille van André Bollaert verscheen in het tijdschrift van de heemkundige kring dat deze week werd gepubliceerd. Het is een themanummer over WO I in Nevele en omgeving van maar liefst 193 blz.  

Wie het uitzonderlijke tijdschriftnummer opgestuurd wil krijgen, samen met andere, wordt best abonnee/lid. Dit kan door 20 euro te storten op het rekeningnummer BE69 0013 9516 8578. De op dit ogenblik 623 leden van de heemkundige kring kregen het tijdschrift deze week al opgestuurd. 

Meer info over streekgeschiedenis: www.facebook.com/landvannevele

www.landvannevele.com

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio