Honderd jaar geleden bezocht koninklijke familie verwoeste Nevele

Honderd jaar geleden bezocht koninklijke familie verwoeste Nevele

Foto: Koninklijke familie

Deinze / Nevele - In oktober 1918 werd aan het Kanaal van Schipdonk en aan de Leie nog zeer zwaar gevochten door de geallieerden en de terugtrekkende Duitsers. Die laatsten hadden weliswaar hun loopgraven aan de IJzer verlaten, maar waren nog niet helemaal verslagen. Vooral in Nevele en zeker in Landegem voerde het Belgisch leger een hevige strijd om over de vaart te geraken. Er sneuvelden ruim 200 Belgische soldaten.

Koning Albert I was zeer bekommerd om de verwoestingen die het moordende artillerievuur had aangericht. De dorpen vlakbij het kanaal van Schipdonk (Merendree, Landegem, Nevele) waren verwoest. De burgerbevolking was meestal op tijd gevlucht, maar ook bij hen waren er slachtoffers.

Albert I, koningin Elisabeth en de jonge kroonprins Leopold kwamen zich van de schade vergewissen en de mensen een hart onder de riem steken. Zij kwamen op 6 november 1918 vanuit Zomergem langs Merendree en Landegem. In Nevele bezochten ze het klooster en de woning van de vrederechter. 

André Bollaert schreef over dit koninklijke bezoek een artikel in het pas verschenen themanummer over WO I van de heemkundige kring Het Land van Nevele. Het telt in totaal 193 bladzijden.

Wie het uitzonderlijke tijdschriftnummer opgestuurd wil krijgen, samen met andere, wordt best abonnee/lid. Dit kan door 20 euro te storten op het rekeningnummer BE69 0013 9516 8578. De op dit ogenblik 625 leden van de heemkundige kring kregen het tijdschrift vorige week al opgestuurd. 

Meer info over streekgeschiedenis: www.facebook.com/landvannevele

www.landvannevele.com

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio