Honderd jaar geleden (2): tienduizenden Franse soldaten naderden Deinze en omgeving

Honderd jaar geleden (2): tienduizenden Franse soldaten naderden Deinze en omgeving

Franse infanterie in opmars Foto: Franse infanterie

Deinze / Nevele / Zulte - Halverwege oktober 1918 rukten (meestal uitgeputte) geallieerde legereenheden verder op door West-Vlaanderen. De legergroep Vlaanderen was al in het offensief sinds 28 september. De Duitsers hadden hen weliswaar zware verliezen toegebracht, maar zelf veel zwaar materieel moeten achterlaten. Het Duitse moreel was laag, maar ze slaagden erin met hun resterende gevechtstroepen een nieuw front te openen achter de Leie en het Kanaal van Schipdonk. Vanaf Nevele tot en met de Nederlandse grens wachtten ze er de Belgische eenheden op. Tussen Desselgem en Meigem moesten Franse soldaten proberen om de goed versterkte Leie/vaart over te steken. Vooral in de omgeving van Deinze leidde dit tot bijna 2.000 doden, tijdens één van de laatste grote gevechten van de oorlog.

De Duitsers hadden heel wat windmolens en kerktorens opgeblazen, omdat die als uitkijkpost konden dienen. Zo liet men op 18 en 19 oktober de kerktorens van Zeveren, Vinkt en Meigem springen. Op 19 oktober bevond de voorhoede van de Fransen zich in Wontergem, Gottem en Grammene en ging er meteen in de aanval. 

De geallieerden boekten op 20 oktober een eerste succesje door enkele hoeven te veroveren over de Leie, in de Leihoek ter hoogte van Grammene en dit bruggenhoofd in handen te houden ondanks Duitse tegenaanvallen. Vanuit dit bruggenhoofd probeerden de Fransen door te stoten in de richting van de spoorlijn Gent - Kortrijk. 

Maar de verdere aanvallen liepen vast door de taaie weerstand van de Beierse troepen. De strijd zou veertien dagen over en weer golven en zich vooral concentreren in Machelen en Petegem-aan-de-Leie. Beide partijen zetten langeafstandsgeschut in, dat een verwoestend effect had op de hele infrastructuur van de streek.

Meer info over streekgeschiedenis: www.facebook.com/landvannevele 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio