In Hansbeke alleen al kwamen wellicht honderd mensen om

Honderd jaar geleden (3): Spaanse griep maakte vele honderden slachtoffers in omgeving Deinze en Nevele

Honderd jaar geleden (3): Spaanse griep maakte vele honderden slachtoffers in omgeving Deinze en Nevele

De oorlog kostte 15 miljoen mensen het leven, de Spaanse griep naar schatting 50 miljoen. Foto: Spaanse griep

Deinze / Nevele / Zulte - Men zegt wel eens dat de Spaanse griep meer slachtoffers maakte dan de Eerste Wereldoorlog zelf en dat klopt. De oorzaak lag in de Verenigde Staten. De pandemie kwam in 1918 en 1919 in verschillende moorddadige golven en kostte wellicht wereldwijd tientallen miljoenen mensen het leven. In sommige landen zoals Duitsland en Engeland had men het over de Vlaamse griep, omdat de ondervoede bevolking hier extra zwaar werd getroffen. Toen in deze streek een hevige strijd woedde tussen de geallieerden en Duitsers waren net veel mensen ziek geworden.

Er zijn weinig bronnen beschikbaar over de Spaanse griep. In een krantenartikel van 12 december 1918 over Hansbeke in De Gentenaar, De Landwacht en De Kleine Patriot stond dat maar liefst honderd inwoners uit dat dorp waren omgekomen. Bij de laatste gevechten aan de Leie en het Kanaal van Schipdonk in oktober 1918 waren veel inwoners al koortsig, maar moesten toch vluchten.

Volgens de krant konden ze zich zich niet verzorgen, vonden geen behoorlijk onderkomen en vooral geen warme slaapplaats. 'Er zijn zieken met 40 graden koorts die op een dilte sliepen' klinkt het. Het waren vooral jonge mensen van 18 tot 25 jaar die bezweken. 

Van de honderd gevluchte en overleden Hansbekenaars zijn er vijftig begraven in Aalter en de anderen in de omliggende gemeenten.Het is in ieder geval een opvallend stukje uit de krant over een thema waarover dus weinig is geweten en geen juiste cijfers bestaan.

Streekinfo over geschiedenis: www.facebook.com/landvannevele

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio