Past binnen een boek en de expo 'Deo Gratias'

Mudel zoekt nog materiaal, verhalen en anekdotes over de 'Zusters Maricolen'

Mudel zoekt nog materiaal, verhalen en anekdotes over de 'Zusters Maricolen'

De oude gebouwen van de Maricolen in Deinze. In 1816 namen de Zusters Maricolen hun intrek in de vroegere gebouwen van het Sint-Blasiushospitaal en startten er met meisjesonderwijs. Foto: Maricolen

Deinze / Nevele - In 1997 fusioneerde de Deinse secundaire meisjesschool Zusters Maricolen met het Sint-Hendrikscollege tot wat vandaag de Leiepoort campus Sint-Hendrik heet, een school met meer dan duizend scholieren. In het Mudel, het Deinse stadsmuseum, wordt binnenkort onder de titel 'Deo Gratias' een tentoonstelling georganiseerd over de congregatie. Er is ook een boek in de maak. Er zijn wellicht nog een paar duizend dames die een band hebben met de vroegere school in Deinze en om die reden doet het museum alsnog een oproep om materiaal te bezorgen.

De congregatie Zusters Maricolen werd opgericht in in 1663 en had haar eigen filosofie. In verschillende Vlaamse steden en gemeenten zoals Gent en Maldegem ontstonden kloosters en scholen onder die naam. De school in Deinze kwam er in het begin van de 19de eeuw, nog voor de oprichting van het Sint-Hendrikscollege. Vanaf 1911 kwam er in Deinze voor meisjes secundair onderwijs op hoog niveau. 

De tentoonstelling Deo Gratias in het mudel van 16 februari tot 28 april zal inzage geven in het alledaagse leven van de zusters (waarvan er momenteel nog slechts één rest) en over een wereld die zich volledig achter gesloten deuren afspeelde.

Ondertussen wordt ook gewerkt aan een publicatie, waarin verschillende facetten van de kloosterzusters aan bod komen.

Daarom de oproep naar oud-medewerkers en leerlingen van de Maricolen: beschik je over interessant materiaal en ben je bereid dit tijdelijk ter beschikking te stellen? Anekdotes en verhalen ook zeer welkom! Alle info via het mudel: museum@deinze.be, tel. 09 381 96 70.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio