Op zondag 17 februari om 14 uur gemeentezaal Vosselare

Filmvoorstellingen over de bevrijding in 1944 door Poolse pantserdivisie

Filmvoorstellingen over de bevrijding in 1944 door Poolse pantserdivisie

De Polen werden in september 1944 door een uitgelaten bevolking enthousiast ontvangen en velen lieten zich fotograferen; hier aan een Poolse vrachtwagen in de omgeving van Sint-Martens-Leerne Foto: Het Land van Nevele

Deinze / Nevele - ‘Het was op een zaterdag, iets voor de middag, dat de geallieerden Hansbeke binnenreden. Hier waren dat de Polen, en eigenlijk was dat niet zo’n overrompelende massa. Het waren maar enkele militairen, maar ze hadden wel tanks, en dat was natuurlijk indrukwekkend’ vertelden René Langeraert en Agnes Geiregat aan hun kleindochter Eleke Langeraert. Zij interviewde haar grootouders voor het themanummer ’44 mensen vertellen over de bevrijding’ van het tijdschrift van het Land van Nevele uit 2004. Dit jaar is de bevrijding 75 jaar geleden en de heemkundige kring brengt in Vosselare twee vrij korte films over de Poolse bevrijders.

René en Agnes herinneren zich nog de feestelijke sfeer wanneer de Poolse tanks binnenreden: 'We mochten op die tanks kruipen, de mensen waren wild enthousiast. Er werden chocolade en sigaretten uitgedeeld. De mensen hadden zich dagenlang gedeisd moeten houden, want de terugtrekkende Duitsers richtten hun wapen op de vensters.'

Toen de soldaten van de eerste Poolse pantserdivisie, geleid door de legendarische generaal Maczek, het Land van Nevele binnenreden, hadden sommigen al zes jaar oorlog achter de rug. In gemeenten als Poperinge en Roeselare, maar ook in Tielt en Aalter hadden ze net zware gevechten geleverd tegen de terugtrekkende Duitsers. 

Op zondag 17 februari 2019 om 14 u in de gemeentezaal van Vosselare, kan iedereen terecht voor de voorstelling van twee documentaire films van Bart Verstockt:"Vechten Voor Geen Vaderland" en 'Sylwester'. De toegang is gratis. 

Na de films volgt een korte toelichting over de werking van de heemkundige kring door voorzitter André Bollaert, gevolgd door een receptie. 

Meer over streekgeschiedenis: www.facebook.com/landvannevele

www.landvannevele.com
 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio