Tijdens eindfase WOI verloren geallieerden er minstens vijftien vliegtuigen

Duitse jachtpiloot haalde op één dag drie Britse toestellen neer boven 'het Land van Nevele'

Duitse jachtpiloot haalde op één dag drie Britse toestellen neer boven 'het Land van Nevele'

Het toestel Sopwitch Camel was tijdens de Eerste Wereldoorlog zeer succesvol maar eind 1918 te traag geworden voor de Duitse jagers Foto: Sopwitch Camel

Deinze / Nevele - Alex Dhondt schreef in het laatste nummer van het tijdschrift 'Het Land van Nevele' een interessant artikel over het einde van de Eerste Wereldoorlog in onze streek. Een opvallend stukje gaat over de minder bekende luchtstrijd. In oktober en november 1918 behaalden de Duitsers ondanks hun beperkt aantal vliegtuigen nog een aantal opvallende successen. De Duitse jachtpiloot Alexandre Zenzes schoot op 23 oktober met zijn Fokker zelfs drie Britse toestellen neer boven het Land van Nevele. De piloten werden begraven in Merendree. Op 27 oktober haalde hij nog een Sopwith Camel neer boven Deinze.

Alleen al boven het gebied van Het Land van Nevele zouden de gealleerden vijftien toestellen verliezen, schrijft Alex Dhondt. Vooral het Britse 204ste squadron leed zware verliezen. Luitenant Philip Frederick Cormack, die werd begraven op de Franse begraafplaats in Machelen, behoorde tot dezelfde eenheid. 

Wie dit tijdschrift Het Land van Nevele wil ontvangen, kan dat door 20 euro storten op het rekeningnummer BE69 0013 9516 8578. Alle tijdschriftnummers van dit jaar en andere info worden opgestuurd.  

Meer info over streekgeschiedenis: www.facebook.com/landvannevele

www.landvannevele.com

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio