Moghan vzw viert lente-zonnewende: Iraans nieuwjaar in Ronse

Moghan vzw viert lente-zonnewende: Iraans nieuwjaar in Ronse

Foto: if

Ronse - Donderdag 20 maart om 22.58 uur staat de zon exact boven de evenaar en worden de dagen opnieuw langer dan de nachten. "Al meer dan 5000 jaar wordt dit gevierd in verschillende landen rond het Iraans plateau onder de naam Nowrooz", zegt Mieke Stessens. "Met onze organisatie Moghan vzw nodigen we de Ronsenaars uit om samen de komst van de lente te vieren."

Moghan viert Nowrooz in Barista Koffieboone, met een optreden van Luna Moon, de band met zanger Pato Van Hecke die een Iers repertoire brengt. "Tegen 22.58 uur zal samen afgeteld worden naar de zonnewende rond de sofreh haft sin", zegt Mieke Stessens. "Iraniërs overal ter wereld dekken in de aanloop naar Nowrooz een speciale tafel (sofreh), met zeven (haft) objecten die beginnen met de letter –s (sin) en die allen symbool staan voor een belangrijk concept in de Iraanse cultuur.
Families zitten tijdens de zonnewende rond deze tafel om de lente en het nieuwe jaar te verwelkomen."

"Het doel van Moghan vzw is om mensen kennis te laten maken met eeuwenoude gebruiken die, ook al zijn ze hier in onbruik geraakt of onbekend, eigenlijk aan de basis liggen van onze identiteit en cultuur. Zo is Nowrooz is een Zoroastrisch feest dat meer dan 5000 jaar oud is en waarmee iedereen zich kan verbinden."

Nowrooz

  • Woensdag 20 maart, vanaf 19.30 uur
  • Barista Koffieboone, Wijnstraat 6, Ronse
  • Optreden van Luna Moon
  • Inkom 5 euro
  • www.moghan.org
Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio