Milieufront Omer Wattez ziet bomensterfte door aanplant in verkeerde periode

Milieuvereniging hoopt op betere boomaanplant door nieuw Deins stadsbestuur

Milieuvereniging hoopt op betere boomaanplant door nieuw Deins stadsbestuur

Een paar jaar geleden protesteerden leden van milieuverenigingen tegen het rooien van de laanbomen in heel wat Deinse straten. Maar ook de aanplant van kleine jonge bomen is volgens hen niet succesvol Foto: Nieuwsblad

Deinze / Nevele - Wim Bracke, de Deinse vertegenwoordiger van het Milieufront Omer Wattez, zag de laatste jaren met lede ogen hoe verschillende grootschalige aanplantingen van bomen in Deinze mislukten, omdat die gebeurden in een verkeerde periode. In het jongste nummer van het tijdschrift 'Onze Streek' hoopt hij alvast dat het nieuwe stadsbestuur van Deinze het vanaf nu anders aanpakt. Nadat in 2017 in heel wat straten de laanbomen waren gekapt, blijken de meeste aanplantingen die vorig seizoen werden uitgevoerd, te zijn mislukt' constateerde Wim Bracke.

Zo werden in maart  2018 heel wat moeraseiken met wortelkluit geplant in de wijk Ten Bosse. Slechts enkele bomen hielden stand, omdat de buren ze van water voorzagen. Maar de beste periode voor het planten van bomen is sowieso tussen eind november en eind december. Wim Bracke zag ook in heel wat andere straten de aanplant mislukken. 

Er dient wel onderstreept dat niet alleen de aanplantingen in een verkeerde periode, maar ook de hete en droge zomer voor bomensterfte heeft gezorgd. 

Het probleem van de te late aanplant heeft blijkbaar te maken omdat de kosten worden begroot in het nieuwe jaar, waardoor er telkens in het voorjaar wordt geplant. 

Wim Bracke betreurt dat ook het onderhoud niet altijd zeer boomvriendelijk gebeurt. Zo kunnen de knotwilgen aan de Kattebeek niet uitgroeien tot echte knotbomen omdat ze elk jaar (te) grondig worden gesnoeid. 

Hoewel sommige mensen een hekel hebben aan bladafval en de vruchten van laanbomen, hebben die veel voordelen. Ze verlagen het fijnstof in een straat, zorgen voor lagere CO², bufferen tegen hitte en zorgen voor schaduw, geven dieren beschutting en nestgelegenheid, benadrukt men bij het Milieufront Omer Wattez.  

www.milieufrontomerwattez.be

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio