Bachte won ooit met 7-2 tegen SK Deinze

Geschiedenis voetbalploegen Bachte in heemkundig tijdschrift

Geschiedenis voetbalploegen Bachte in heemkundig tijdschrift

De rijkswacht hield een oogje in het zeil, want tijdens de oorlogsjaren werd er door de 'Bachtense hooligans' al eens gevochten tijdens of na een voetbalmatch Foto: Marnix Cornelis

Deinze / Nevele - Bachtebrug was ooit een levendig gehucht aan het Kanaal van Schipdonk. Nu zijn de huizen omsingeld door industrie. Maar in 1936 ontstond er op initiatief van Karel Lavent een voetbalploegje, dat speelde op een veld vlakbij Vosselareput. Onder impuls van onder meer Germain Vermeulen van café Den Overzet, zou de ploeg in 1941 een doorstart maken in de Belgische voetbalcompetitie als FC Hooger Op Bachte. Maar door de oorlogsomstandigheden kwam de vereniging niet echt van de grond. Toch werden successen behaald. Op nieuwjaarsdag 1943 won de ploeg zelfs eens tegen SK Deinze met 7-2, tot grote ergernis van hun voorzitter Georges Torck.

De voetballerij, vlak aan de kerk van Bachte aan de overkant van de Leiearm, viel niet in goede aarde bij de pastoor van Bachte. Hij zag en hoorde hoe veel Bachtenaren 'het lof' links lieten liggen en op zondagnamiddag een rumoerige supportersbende vormden. Voetballers en supporters dienden een overzetbootje te nemen om het terrein te bereiken. 

De 99-jarige voetbalveteraan en enige nog in leven zijnde Bachtense speler Roger Vermeulen vertelde dat er soms flink werd gevochten. Zo ontstond er een slaande ruzie tussen supporters van Astene en Bachte na een doelpunt van Bachte, waardoor men alsnog 3-3 gelijk speelde. 'Er waren op het einde van de match meer blauwe ogen dan goals te noteren' weet Roger Vermeulen nog.

De voetbalclub ging ten onder op het einde van de oorlog, maar werd niet vergeten. Begin jaren zeventig stichtten een aantal jongeren uit Bachte de ploeg HOB, die als vriendengroep tot in de jaren negentig wedstrijden speelde, onder meer tegen bedrijfsploegen uit het Gentse.  

Het artikel van de bachtenaars Marnix Cornelis en Stefaan De Groote beschrijft vooral de sfeer en het voetbalgebeuren in een dorpje rond Deinze voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Het staat in het eerstvolgende tijdschrift van de heemkundige kring Het Land van Nevele, dat binnen enkele weken verschijnt.

Wie interesse heeft in een abonnement/lidmaatschap dient gewoon 20 euro over te schrijven op het rekeningnummer BE69 0013 9516 8578. Alles wordt opgestuurd. 

www.facebook.com/landvannevele

 www.landvannevele.com

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio