Erfgoedfotograaf Vic duizendste lid van Natuurpuntafdeling

Erfgoedfotograaf Vic duizendste lid van Natuurpuntafdeling

Enkele vrijwilligers van Natuurpunt tussen Leie en Schelde knotten wilgen in één van de natuurgebieden Foto: Het Nieuwsblad

Deinze / Nevele - Natuurpunt heeft in Vlaanderen zowat 100.000 leden. Duizend daarvan wonen in de afdeling tussen Leie en Schelde, dat Deinze (behalve Nevele), Nazareth en Zulte als werkgebied heeft. Eddy Vervynck interviewde voor het regiomagazine Meander Vic Wouters, weliswaar het duizendste maar niet zomaar een lid. Vic is in Deinze bekend als de fotograaf, die monumenten en landschappen vastlegt op vraag van de stedelijke erfgoedraad. Hij is actief op het vlak van familiekunde en bestuurslid van de historische kring Dunsa maar blijkt ook een stevig verleden te hebben bij de natuurverenigingen.

'Ik stond in 1963 mee aan de wieg van het Centrum voor Natuurbeschermingseductie, het CVN, dat de verschillende cursussen natuurgids organiseert' klinkt het. 

Vic Wouters lag in 1968 ook mee aan de basis van Wielewaal Schelde-Leie, een voorloper van Natuurpunt en was er de ondervoorzitter van.

Het was toen alle hens aan dek, want de natuur werd langs alle kanten bedreigd. De uitstoot van de fabrieken was immens en zowel in de Leie als de Schelde was in de jaren zeventig niets meer van leven te bespeuren. Vic stroopte de mouwen op en trok met een reportage van dia's en een geluidsband Vlaanderen rond. Ook andere streekgenoten zoals onder meer Karel De Waele, dr. Silleghem en Ulrich Libbrecht waren toen actief.  'Meer dan dertig voordrachten heb ik gegeven'.  Hij was niet overal even welkom. In Houthalen zaten achteraan de zaal eens twee leden van de BOB om de boel in de gaten te houden. 

'Wegens beroepsmatige activiteiten ben ik eind jaren zeventig gestopt met de Wielewaal. Tijdens de Biomarkt op het Sint-Poppoplein had ik al enkele keren de infostand van Natuurpunt gezien. Ik vond dat ik moreel verplicht was lid te worden'. 

www.natuurpunt.be/afdelingen/natuurpunt-tussen-leie-en-schelde

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio