8000 euro voor full album

Berendrecht-Zandvliet-Lillo - ‘Stadswacht’, het Nederlandstalig popproject van Kalmthoutenaar Emile Derache, is ondertussen al 4 jaar actief in Vlaanderen. Ze speelden reeds op de Gentse feesten en verzorgden voorprogramma’s voor Raymond van het Groenenwoud en Yevgueni. ‘Allemaal willen we de Hemel’, de single van hun laatste EP, werd ook opgenomen in de playlist van radio 2.

De jonge muzikanten vonden dat het tijd werd om hun eerste full album uit te brengen, maar kwamen al snel tot de conclusie dat ze daarvoor niet het budget hadden. Daarom zetten ze via het platform Ulule een crowdfunding op. Op minder dan een maand tijd hadden ze het doelbedrag van €8000 bij elkaar.
 
Een onverwacht succes
“We hadden nooit verwacht dat het zo vlot zou gaan” verklaart Emile Derache, die gitarist is bij de band. “Als beginnende band hebben we geen gigantische fanbase. De shows die we spelen zijn meestal zonder inkom en onze muziek staat gewoon gratis op Spotify. Je hoort wel vaker dat mensen daardoor minder snel geld gaan besteden aan muziek op een fysiek drager. Dat de crowdfunding op zo’n korte tijd dat bedrag wist binnen te halen kwam voor ons dan ook als een verassing. We zijn onze fans enorm dankbaar”.
 
Waarom veel bands crowdfunden
Muziek maken en online beschikbaar maken is makkelijker dan ooit. Door de populariteit van gratis streamen is geld verdienen als muzikant een veel grotere uitdaging. Cafés hebben niet de budgetten om kleine bands ruim te vergoeden. Omdat de verkoop van muziek enkel maar daalt zijn platencontracten ook zeldzamer. “Platenfirma’s weten dat als muziek van een jonge artiest de radio niet haalt dat erg verlieslatend kan zijn. Je moet je strepen verdienen voor je zo’n contact kan binnenhalen, maar je bewijzen doe je meestal met een plaat. Opklimmen als muzikant is daardoor erg moeilijk en kostelijk geworden” aldus Emile Derache “gelukkig hebben we dat weten op te lossen met onze crowdfunding”.
De band repeteert in Werchter, in een repetitieruimte die uitkijkt op de festivalweide. “Dat is natuurlijk de grote droom, maar we weten maar al te goed dat we nog een hele weg te gaan hebben. De plaat is nu de eerste stap.” Het eerste full album van Stadswacht zal uitkomen in het voorjaar van 2020. Deelnemen aan de crowdfunding kan nog steeds. Extra steun zal gaan naar professionele promotie van de plaat bij radiostations.
 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio