35.000 legoblokjes voor terminal in Havencentrum Lillo

Voorzitter Caluwé van het Havencentrum krijgt uitleg van een der leerlingen die met z'n laptop de terminal in gang houdt Foto: sdl

Antwerpen / Berendrecht-Zandvliet-Lillo - Ludwig Caluwé, voorzitter van het Havencentrum Lillo, zette vrijdagmorgen 24 mei met een druk op een digitale knop een terminal aan de gang in het havencentrum Lillo. Die werd bediend door 24 leerlingen van verschillende technische scholen uit de omgeving.

 Thomas Meylaerts, technisch directeur van het Pito Stabroek, keek belangstellend toe. Hij was eerder al met de leerlingen van twee klassen , voor een test in de Lego Havenstudio geweest waar een complete containerkaai met gebruik van 35.000 Legoblokjes en mits een kostprijs van 200.000 euro, ineen was gepuzzeld.

Sam Lievens van het GTI Beveren stond bereidwillig een mini containerkraan af aan Thomas, die hij met een laptop bediende. Dat deden de 24 medeleerlingen, verdeeld in ploegen van twee, evenzeer. Zij lieten containerkranen, straddle carriers en vorkliften, laadkisten uit containerschepen halen en op spoorwagens, of trucks zetten. Dat geschiedde net zoals het in werkelijkheid gebeurt  op de containerkaaien van PSA of Dubai Ports op Linker- en Rechteroever. "De robots, die aangestuurd worden met intelligente Mindstorms AV3-steen van Lego Education, brengen zo het containerverhaal in beeld", legde Maciej Findlik, chef van Verkoop en marketing van Lego Europa en Latijns Amerika, uit.
"Tijdens een sessie van een halve dag in de studio verfijnen de leerlingen hun technische en digitale vaardigheden", zei deputé Caluwé. "Bovendien leren ze ook samenwerken en probleemoplossend denken", voegde hij er aan toe.
Rudi De Meyer, sedert zo'n twee jaar hoofd van het Havencentrum, lichtte toe dat scholen nu al een workshop in de studio kunnen boeken voor volgend schooljaar. Wie dat wil kan het programma nog een halve dag uitbreiden met een havenbezoek en zo meteen zien hoe het er in het echt aan toe gaat. Info: havencentrum.be/nl/lego-haven-studio.htll. (sdl)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio