Juliaan Verplaetse was toonaangevend in ruimtevaartrecht

Landegemnaar speelde belangrijke rol in de ruimtevaart

Foto: Juliaan Verplaetse

Deinze / Nevele - Het is net 50 jaar geleden dat op de maan een grote stap voor de mensheid werd gezet. Maar een van de belangrijkste juristen op het vlak van ruimterecht was Juliaan Verplaetse, op 30 oktober 1907 geboren in Landegem. Zijn standaardwerk 'The law of war and neutrality in outer space' verscheen voor het eerst in 1959. Op die manier is het Land van Nevele een beetje verbonden met de ruimtevaart.

Zijn ouders kwamen eveneens uit de streek. Vader Emiel werd geboren in Hansbeke op 27 mei 1869 en zijn moeder Irma De Groote was geboortig van Merendree op 8 november 1880. Hun zoon Juliaan zou zijn geboorteplaats nooit vergeten en werd op eigen verzoek in 1971 begraven in Landegem bij zijn ouders. 

Juliaan ontpopte zich als een briljante student en verwierf zijn rechtendiploma aan de UGent in 1931. Maar hij zou nog verderstuderen, onder meer in Harvard.  

Naast zijn talloze juridische artikels en boeken verscheen opvallend ook een werk van zijn hand over Rubens: 'Pieter Pauwel Rubens, Nederlands diplomaat : apocriefe cronijcke naar oorspronkelijke documenten' (1958).  

André Bollaert schreef een artikel over deze streekgenoot. Het zal in september verschijnen in het eerstvolgende nummer van het tijdschrift 'Het Land van Nevele'. 

Wie een abonnement wil op dit erfgoedtijdschrift, kan dat door 20 euro te storten op het rekeningnummer BE69 0013 9516 8578.

www.facebook.com/landvannevele

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio