Onderzoek heemkundige kring over armenzorg in Poesele

Vroeger werden weeskinderen geveild aan ingang van de kerk

Vroeger werden weeskinderen geveild aan ingang van de kerk

Thuisarbeid in Landegem. Weeskinderen en onwettige kinderen, geveild door de armendis, werden vaak ingeschakeld in de textielproductie Foto: Foto het Land van Nevele

Deinze / Nevele - Het zou een scène uit een film kunnen zijn. Kinderen of volwassen hulpbehoevenden die in het zicht van de dorpelingen in het kerkportaal staan. Ze werden aangeboden, bijna zoals een zwarte slaaf in Amerika, aan degene die het minst vroeg. In het erfgoedtijdschrift 'Het Land van Nevele' dat deze week verschijnt, staat een artikel van André Bollaert over de armenzorg in Poesele in de 17de en 18de eeuw, waar onder meer deze praktijk wordt uitgelegd.

Het was een traditie binnen de armenzorg die toen armendis heette en door de parochie werd georganiseerd. Het waren vooral kinderen, ouderen en mensen met een beperking die geen steun hadden van familie of vrienden. Een voor een plaatste men ze op een verhoog om aan de aanwezige parochianen te tonen. Wie interesse had en het minst vroeg, kreeg de behoeftige voor een vastgelegde periode mee naar huis. De armendis betaalde de afgesproken som (haudenisse) aan het ontvangende huishouden. Dat moest zorgen voor eten, kleren en onderdak.

Maar vooral de economische waarde speelde mee, want bijvoorbeeld een vijfjarige kon al meewerken. Hilde Langeraert, afkomstig uit Hansbeke, die in het Gentse museum MIAT in 2017 een tentoonstelling over kinderarbeid organiseerde, had het toen ook over deze 'publieke bestedinghe'. 

Het interessante artikel over de activiteiten van de armendis in Poesele in de 17de en 18de eeuw, staat model voor de armenzorg in alle andere dorpen van de streek. 

Men kan het lezen door abonnee te worden van het erfgoedtijdschrift. Dit kan door storting van 20 euro op de rekening BE69 0013 9516 8578 van de heemkundige kring “Het Land van Nevele”. Men krijgt vier tijdschriftboekjes en andere info opgestuurd. De leden/abonnees krijgen er volgend jaar een boek van Cyriel Buysse gratis bovenop. 

www.facebook.com/landvannevele 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio