Op zaterdag 14 september groot evenement over de bevrijding in Tielt

Dag op dag 75 jaar geleden: Poolse militairen bevrijden het Land van Nevele

Dag op dag 75 jaar geleden: Poolse militairen bevrijden het Land van Nevele

De Polen zijn verschenen in Nevele op 9 september 1944. Iedereen was op de been. Op de achtergrond het huis 't Bolleken. Gisteren tijdens de Open Monumentendag ontving men er meer dan 800 bezoekers Foto: Met dank aan de familie De Pauw

Deinze / Nevele - Op 9 september denderden de tanks van de Eerste Poolse Pantserdivisie door een aantal dorpen van Het Land van Nevele. Ze verschenen eerst in Hansbeke en Poesele en stootten door naar Nevele, waar een brug over het Kanaal van Schipdonk werd aangelegd. Het enthousiasme van de bevolking was enorm. De mensen waren na vier jaar oorlog verarmd, maar gaven weg wat ze konden, al was het maar een stuk fruit.

Daarna ging de tocht verder in de richting van de beide Leernes. De Polen hadden zwaar strijd geleverd in Tielt, Ruiselede en Aalter, maar in het Nevelse werd er nauwelijks een schot gelost. Hier en daar werden achtergebleven Duitsers gevangengenomen die zich in schuren hadden verstopt.  

Nog tot 15 september loopt een tentoonstelling over de Poolse bevrijders in Tielt. De heemkundige kring Het Land van Nevele werkte mee aan de expo. Er zijn een tiental foto's uit onze streek te zien.

In Tielt grijpt op zaterdag 14 september een groot evenement over de bevrijding plaats, met een Pools dorp en fietstochten in alle richtingen (The Liberation Ride). www.grinta.be/nl/liberation-ride

Meer info over streekgeschiedenis: www.facebook.com/landvannevele

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio