Heemkundige kring wil herinnering aan honderden slachtoffers behouden

Kinderen lagere scholen maken wandeling WO I in Landegem

© Westhoek verbeeldt

Eind oktober 1918, de Eerste Wereldoorlog is bijna voorbij. Maar er woedde nog een hevige strijd om enkele dorpen aan het Kanaal van Schipdonk. De heemkundige kring Het Land van Nevele vond de jongste jaren de namen van meer dan 200 Belgische soldaten die in de omgeving van Landegem sneuvelden. Het zijn er wellicht nog meer. De geallieerde luchtmacht verloor maar liefst vijftien vliegtuigen in de streek. Toen soldaat Pynaert als een van de eersten zijn geboortedorp Landegem betrad, herkende hij het niet meer.

Stefaan De Groote

Er kwamen ook bijna honderd burgers om in het gebied. Velen werden getroffen door gasbommen. Enkele dagen later kwamen koning Albert, kroonprins Leopold en koningin Elisabeth op bezoek om de mensen van het Nevelse een hart onder de riem te steken.

Een groep gidsen van de heemkundige kring zal op 24 september de laatstejaars van de basisscholen Sint-Gerolfs Merendree, de Sterrebloem Meigem, Sint-Vincentius Nevele, 't Wilgennest Landegem en De Vaart Nevele rondleiden in het oorlogsgebied van toen. De vrijwilligers zijn Hugo Schaeck, Alex Dhondt, Chris Fermon, Jan Luyssaert en André Bollaert.

De wandelingen voor lagere scholen op de laatste dinsdag van september zijn ondertussen een stevige traditie geworden. Dit jaar nemen 130 leerlingen deel, meestal uit het zesde jaar.

Meer info over streekgeschiedenis: www.facebook.com/landvannevele

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio