75 jaar geleden Operatie Market Garden

Amerikaanse zweefvliegers landden in september 1944 in Bachte-Maria-Leerne

 Amerikaanse zweefvliegers landden in september 1944 in Bachte-Maria-Leerne

Gerarda, Antoinette en Firmin Verbeke reden op 21 september vanuit Baarle met de fiets naar Bachte-Maria-Leerne om het toen nog intacte vliegtuig te bezichtigen. Het werd bewaakt door een weerstander die eerst verbood dat er foto's zouden worden genomen. Maar hij liet zich omkopen voor vijf frank zodat Antoinette deze foto kon maken Foto: Het Land van Nevele

Deinze / Nevele - In september 1944 daverde de Vlaamse lucht onder het gebrul van honderden Dakota’s die moeizaam zweefvliegtuigen (WACO's CG-4A) voort sleurden. De ongetwijfeld verblufte tijdgenoten zagen 75 jaar geleden de Amerikaanse 101 airborne divisie overvliegen. De geallieerden wilden de bruggen tussen Eindhoven en Arnhem in handen krijgen om snel te kunnen oprukken naar het Ruhrgebied. De gewaagde operatie werd een mislukking en de geallieerden verloren 16.000 manschappen. Op 19 september was het mistig en kwamen twee zweefvliegtuigen veel te vroeg neer in een weide in Bachte-Maria-Leerne. Ook in Gottem zou een toestel geland zijn.

Die 19de september rooiden Stefaan en Zeno De Vogelare aardappelen. Plots zagen ze bij twee vliegtuigen de kabels loskomen. Ze renden in de richting waar de vliegtuigen zouden neerkomen en dat was in de buurt van de huidige Della Failledreef. Ze waren er als eerste bij. De Amerikanen lagen al in dekking. De opluchting was groot bij de G.I.'s toen bleek dat ze in bevrijd gebied waren geland. 'De officier had net een pijp opgestoken toen graaf t' Kint de Roodenbeke arriveerde' herinnerde Zeno zich nog.  

De zweefvliegtuigen werden na recuperatie van de wapens achtergelaten en zouden de dagen nadien ontmanteld worden. Het lichte toestel bestond uit een frame van metaal, hout en multiplex, overtrokken met zeildoek en dat kon de verarmde bevolking goed gebruiken.

In Kruishoutem liep het slecht af voor een WACO. Het toestel raakte een boomtop, crashte en de vijftien Amerikaanse soldaten kwamen om. Het verhaal verscheen gisteren op www.facebook.com/nic.vanrenterghem.

Bron: 'Vierenveertig mensen vertellen over hun 'bevrijding' in september 1944'  uit een tijdschriftnummer Het Land van Nevele met als thema de bevrijding, nr. 3, 2004. 

Meer info over streekgeschiedenis: www.facebook.com/landvannevele

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio